Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. mája 2023, 13:32
Čas čítania 0:53

Milovníci kávy majú hlavu v smútku. Zmizne až 50 % miest, ktoré sú vhodné na jej pestovanie, upozorňujú experti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pestovanie kávy ohrozujú okrem nárastu teplôt aj nepravidelné zrážky, choroby, suchá a zosuvy pôdy spôsobené klimatickou zmenou.

V dôsledku klimatickej zmeny ubudne do roku 2100 vo svete viac ako polovica pôdy vhodnej na pestovanie kávy. Stane sa to aj v prípade, keď sa dosiahnu medzinárodne stanovené ciele v oblasti klímy. Vyplýva to zo správy, ktorú v pondelok zverejnila charitatívna organizácia Christian Aid so sídlom v Británii. 

Správa uvádza, že pre stúpajúce teploty a nepredvídateľné podmienky sa zmenší celosvetová rozloha oblastí vhodných na pestovanie kávy o 54,4 percenta aj v prípade, že sa podarí globálne otepľovanie udržať na hodnote 1,5 až dva stupne Celzia v porovnaní s úrovňami spred priemyselnej revolúcie.

Teploty, zrážky, choroby aj suchá

Viac ako polovica kávy vypitej v Spojenom kráľovstve pochádza z Brazílie a Vietnamu. Minulý týždeň vo Vietname namerali rekordne najvyššiu teplotu 44,1 stupňa Celzia, pričom aj v susedných krajinám padali rekordné teploty.


Pestovanie kávy ohrozujú okrem nárastu teplôt aj nepravidelné zrážky, choroby, suchá a zosuvy pôdy spôsobené klimatickou zmenou. Christian Aid vo svojej správe vyzýva na zrušenie nespravodlivých dlhov najchudobnejších krajín sveta a finančnú podporu farmárom. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Afričania tvoria 17 percent svetovej populácie, no my produkujeme len štyri percentá emisií skleníkových plynov, ktoré spôsobili klimatickú krízu. A napriek tomu sme to my, kto trpí náporom dôsledkov zmeny klímy,“ uviedol manažér Christian Aid pre Etiópiu Yitna Tekaligne. Dodal, že kávový priemysel je v rámci exportu pre Etiópiu najdôležitejší a zamestnáva veľké množstvo ľudí. Teraz je však ohrozený zmenou klímy.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao
Domov
Zdieľať
Diskusia