Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
25. mája 2023 o 10:26
Čas čítania 0:35

FOTO: Na Slnku sa objavila obrovská čierna škvrna, ktorá môže spôsobiť celosvetový výpadok prúdu. Vidno ju dokonca voľným okom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čierna škvrna na Slnku je otočená priamo k Zemi, takže ju ľudia môžu vidieť aj voľným okom. Vedcov však znepokojila.

Na povrchu Slnka sa objavila obrovská čierna škvrna, ktorá je 4-krát väčšia ako Zem. Škvrna má podľa vedcov tmavú farbu, pretože je chladnejšia ako ostatné časti Slnka, informuje portál Daily Mail.

Čierna škvrna je otočená k našej planéte, preto ju dokážeš pozorovať voľným okom bez potreby použitia teleskopu. Vedci však majú obavy, že by škvrna mohla spustiť silnú erupciu žiarenia triedy X, ktoré by na Zemi mohlo zapríčiniť celosvetový výpadok prúdu. Podľa expertov existuje 20-percentná šanca, že k tomu dôjde.

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) teraz slnečnú škvrnu monitoruje a v prípade potreby verejnosti poskytne aktuálne informácie. 

Astronómovia dovtedy vyzývajú ľudí, aby sa na výraznú škvrnu pozerali výlučne cez špeciálne solárne okuliare, ktoré dokážu oči ochrániť pred škodlivým UV žiarením.

Domov
Zdieľať
Diskusia