Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. mája 2023 o 8:15
Čas čítania 0:55

Obedy na Slovensku za posledný rok výrazne zdraželi. Tento kraj zažil najväčší nárast až o 44 %, ľudia si tam poriadne priplatia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny obedov za posledný rok stúpli o desiatky percent.

Za posledný rok výrazne stúpli ceny obedov na Slovensku. Najviac ceny vzrástli v Trenčianskom kraji, kde sa v marci 2022 priemerná cena obeda pohybovala na úrovni 5,50 eura, no v marci 2023 už obed stál v priemere 7,90 eura, píše Plus Jeden Deň. Ide o nárast až o 44 percent.

V absolútnych číslach je však na tom najhoršie východ Slovenska. Obedy mali najdrahšie v Košiciach, kde bol v marci priemerný účet 8,51 eura. Medziročne ide o 17,2-percentný nárast. O takmer tretinu stúpli ceny za obedy v Prešovskom kraji. Zatiaľ čo minulý rok obyvatelia za obed zaplatili 6,40 eura, tento rok to je už 8,28 eura. 

Najmenej zdražel Trnavský kraj

Obyvatelia Banskobystrického kraja si priplácajú o 19 percent viac. Ceny tam stúpli zo 6,77 eura na aktuálnych 8,06 eura. O 15 percent stúli ceny v Nitrianskom kraji, o 9 percent v Bratislavskom a o 8,5 percenta v Žilinskom kraji. Najmenší rozdiel zaznamenali v Trnavskom kraji, kde cena stúpla iba o 5,8 percenta. 

Od 1. júna 2023 vzrastú v dôsledku inflácie ceny stravných lístkov. Minimálna hodnota stravného lístka sa zo súčasnej sumy 5,10 eura zvýši takmer o 40 centov, konkrétne na 5,48 eura.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Zvýšenie stravných lístkov však Slováci považujú za nedostatočné. Až 34 percent ľudí si myslí, že stravné lístky by sa mali zvýšiť na minimálne 6 eur, a 59 percent opýtaných tvrdí, že pri súčasných cenách by mali stravné zvýšiť až na 7 eur. 

reštaurácia
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia