Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. mája 2023 o 8:15
Čas čítania 0:55

Obedy na Slovensku za posledný rok výrazne zdraželi. Tento kraj zažil najväčší nárast až o 44 %, ľudia si tam poriadne priplatia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny obedov za posledný rok stúpli o desiatky percent.

Za posledný rok výrazne stúpli ceny obedov na Slovensku. Najviac ceny vzrástli v Trenčianskom kraji, kde sa v marci 2022 priemerná cena obeda pohybovala na úrovni 5,50 eura, no v marci 2023 už obed stál v priemere 7,90 eura, píše Plus Jeden Deň. Ide o nárast až o 44 percent.

V absolútnych číslach je však na tom najhoršie východ Slovenska. Obedy mali najdrahšie v Košiciach, kde bol v marci priemerný účet 8,51 eura. Medziročne ide o 17,2-percentný nárast. O takmer tretinu stúpli ceny za obedy v Prešovskom kraji. Zatiaľ čo minulý rok obyvatelia za obed zaplatili 6,40 eura, tento rok to je už 8,28 eura. 

Najmenej zdražel Trnavský kraj

Obyvatelia Banskobystrického kraja si priplácajú o 19 percent viac. Ceny tam stúpli zo 6,77 eura na aktuálnych 8,06 eura. O 15 percent stúli ceny v Nitrianskom kraji, o 9 percent v Bratislavskom a o 8,5 percenta v Žilinskom kraji. Najmenší rozdiel zaznamenali v Trnavskom kraji, kde cena stúpla iba o 5,8 percenta. 

Od 1. júna 2023 vzrastú v dôsledku inflácie ceny stravných lístkov. Minimálna hodnota stravného lístka sa zo súčasnej sumy 5,10 eura zvýši takmer o 40 centov, konkrétne na 5,48 eura.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Zvýšenie stravných lístkov však Slováci považujú za nedostatočné. Až 34 percent ľudí si myslí, že stravné lístky by sa mali zvýšiť na minimálne 6 eur, a 59 percent opýtaných tvrdí, že pri súčasných cenách by mali stravné zvýšiť až na 7 eur. 

reštaurácia
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia