Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
13. júna 2023, 14:50
Čas čítania 0:35

K Zemi sa blíži obrovský asteroid s veľkosťou, aká sa tak často nevidí. Mal by okolo nás preletieť už o pár dní

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za uplynulé dni ide už o druhý asteroid, ktorý sa dostane do blízkosti našej planéty.

NASA v uplynulých dňoch pozorne monitoruje dva asteroidy s odhadovaným priemerom 380 až 850 metrov, ktoré sa približovali k Zemi.

Prvý z nich s názvom 1994 XD už okolo našej planéty preletel. Druhý asteroid s názvom 2020 BD5 by mal v blízkosti Zeme preletieť už o dva dni, konkrétne vo štvrtok 15. júna, informuje portál Business Insider.

Nadpriemerné rozmery

Podľa odborníkov by asteroid pre našu planétu nemal predstavovať žiadnu hrozbu. Astronómovia očakávajú, že okolo Zeme iba preletí a bude pokračovať vo svojej dráhe. Obrovský asteroid s označením 2020 BD5 sa pritom do našej blízkosti dostal už v minulosti. Okolo Zeme preletel v roku 1995.

Asteroid sa dostane do vzdialenosti približne 4,3 milióna kilometrov od Zeme a pohybovať by sa mal rýchlosťou viac ako 34-tisíc kilometrov za hodinu. Ak by rozmery asteroidu dosiahli už len najnižšiu možnú hranicu, išlo by o veľkosť porovnateľnú s mrakodrapom Empire State Building v New Yorku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/Sebastian Kaulitzki/Science Photo Library/Corbis
Domov
Zdieľať
Diskusia