Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
21. júla 2023 o 6:45
Čas čítania 0:52

Chorvátsko zasiahla invázia čiernych vdov. Miestni sa obávajú, nemocnice nemajú dostatok protijedu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na nebezpečného pavúka sú tamojší obyvatelia zvyknutí, doteraz ho však nenachádzali vo vlastných domovoch.

Obyvatelia chorvátskeho ostrova Rab bojujú s inváziou čiernych vdov. I keď sú tamojší na jedovatého pavúka zvyknutí, v uplynulom období sa vyskytli prvé prípady, v ktorých čierne vdovy našli priamo v obytných domoch, informuje CNN Prima News s odvolaním sa na správu portálu Sata 24.

„Patria do prírody. Rozhodne nie sme zvyknutí na to, že by sa pavúky vyskytovali na dvoroch či priamo v bytoch, ako je to v posledných mesiacoch. Nachádzame ich v kozuboch, pred vchodovými dverami či priamo v izbách,“ uviedla obyvateľka ostrova pre Sata 24.

Dostatok protijedov nemáme, informujú zdravotníci

Výskyt jedovatého pavúka znepokojuje obyvateľov deviateho najväčšieho ostrova v Chorvátsku najmä preto, že v zdravotníckych zariadeniach nemajú dostatok protijedu v prípade intoxikácie pacienta.

Túto informáciu potvrdil aj Inštitút urgentnej medicíny v Prímorsko-gorskokotarskej župe, v ktorej správe sa ostrov nachádza.

„Podľa smerníc nie je pri uhryznutí vhodné ihneď aplikovať protijed. Z toho dôvodu liečime v našich ordináciách predovšetkým príznaky, ktoré sú u každého pacienta rôzne. V prípade vysokorizikových prípadov, keď lekár rozhodne o podaní séra, je pacient poslaný na naše oddelenie,“ priblížil inštitút.

22. augusta 2024 o 9:30 Čas čítania 5:51 Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž) Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž)

Snovačka jedovatá, nazývaná aj čierna vdova, je jedným z najjedovatejších pavúkov na svete. Na území Chorvátska sa najčastejšie nachádza na polostrove Istria a v oblasti Dalmácie. Je typická svojimi červenými škvrnami, ktoré sa nachádzajú na jej zadnej časti tela a pripomínajú tvar červeného kríža.

Na chorvátskom ostrove Rab bojujú domáci obyvatelia s inváziou jedovatej čiernej vdovy.
Na chorvátskom ostrove Rab bojujú domáci obyvatelia s inváziou jedovatej čiernej vdovy. Zdroj: Wiki Commons/Andy Reago & Chrissy McClarren
Domov
Zdieľať
Diskusia