Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Martin Adam Pavlík
5. augusta 2023, 8:44
Čas čítania 1:08

Nový prieskum Ipsosu pre Pravdu: Pomohli Matovičovi jeho fiatky?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Nový prieskum Ipsosu pre Pravdu: Pomohli Matovičovi jeho fiatky?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Pozri sa na to, ako vyzerá najnovší volebný prieskum.

Denník Pravda v sobotu zverejnil nový volebný prieskum agentúry Ipsos. Na otázku „Koho by ste volili?“ odpovedalo od 26. júla do 1. augusta 1 001 respondentov. Najviac opýtaných označilo Ficov Smer (získal 20,3 percenta), ktorý už niekoľko mesiacov vo všetkých prieskumoch hladko vedie nad svojimi konkurentmi.

Druhé miesto patrí Progresívnemu Slovensku (PS) Michala Šimečku. Dosiahlo zatiaľ rekordnú hranicu 16,9 percenta. Na treťom mieste je Hlas Petra Pellegrinino. Zaznamenal však pokles, získal 13,4 percenta. Strana Igora Matoviča paradoxne rastie, čo značí, že jeho volebný ťah fiatkami u voličov predsa len na niekoho zafungoval.

OĽaNO a priatelia si prilepšili o necelé percento a získali 7,9 percenta. Naopak, vyzerá to tak, že kauza Borisa Kollára s jeho expriateľkou mu uškodila. Sme rodina je s 5,6 percenta na hranici zvoliteľnosti. 

Boris Kollár.
Boris Kollár. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Na základe prieskumu by sa do parlamentu malo celkovo dostalo deväť strán a ako denník pripomína, zložiť akúkoľvek koalíciu by bolo podľa momentálneho rozloženia síl mimoriadne ťažké.

Podľa Pravdy by mohli vzniknúť celkovo len tri možné koalície. Vo všetkých by však museli byť najmenej štyri strany, čo sa ukázalo už v minulosti ako problém pre hladké a nekonfliktné fungovanie. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ak by sa spojil Smer, Hlas, SNS a Republika, mali by dokopy 80 mandátov, a ak by sa k nim pridalo hnutie Sme rodina, spolu by mali 89 poslancov. Trojkoalícia Smeru, Hlasu a Sme rodina by mala len 65 mandátov, a ak by sa k nim pridala SNS, získali by dokopy 74 mandátov.

Jednoduché by to však nebolo, ani keby vládu skladal Michal Šimečka. Keby šli do koalície PS, Hlas a Saska, mali by iba 61 poslancov. V prípade, že by sa spojili s KDH a Sme rodina, mali by 79 mandátov. Vzhľadom na rozdielne kultúrno-etické a hodnotové otázky by však mali nepochybne problém vyjednávať.

Prieskum voľby 2023
Zdroj: Denník Pravda Reprofoto



Domov
Zdieľať
Diskusia