Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
6. septembra 2023, 13:35
Čas čítania 1:31

Vláda rozhodla. Migranti na Slovensku už viac nedostanú potvrdenie o zotrvaní, takto vyzerajú nové opatrenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Z povinnosti sa stane iba možnosť.

Polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť. Dostávať by ho nemali najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú v stredu schválila vláda. Reaguje tak na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu. Parlamentu navrhuje materiál prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

V súčasnosti policajný útvar musí v určených prípadoch potvrdenie vydať štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorého pre prekážku jeho administratívneho vyhostenia nie je možné vyhostiť. Podľa rezortu to pôsobí ako „pull faktor“ (motivujúci faktor) na nelegálnych migrantov putujúcich po balkánskej trase.

Návrhom zákona sa tiež ustanovuje, kedy sa nezačne formálne správne konanie vo veci administratívneho vyhostenia. „Ide o prípady, keď sa rozhodnutie o administratívnom vyhostení nemôže reálne vykonať, napríklad z dôvodu prekážok administratívneho vyhostenia,“  vysvetlil predkladateľ. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Cieľom je znížiť počet správnych konaní a uvoľnenie kapacít na boj proti nelegálnej migrácii. Administratívne vyhostenie by sa už viac nemalo odkladať počas trvania krízovej situácie. Opatrenie sa zaviedlo po vypuknutí pandémie COVID-19.

Viac ako 17-tisíc nelegálnych migrantov

„V súčasnosti je pandemická situácia priaznivá a umožňuje cestovanie bez obmedzení. Z toho vyplýva aj zvýšený prílev cudzincov na naše územie a taktiež aj počet vydaných rozhodnutí o administratívnom vyhostení, ktoré však nie je možné vykonať. Aj z tohto dôvodu je neúčelné a neefektívne naďalej odsúvať výkon administratívneho vyhostenia,“ zdôvodnil rezort.

Rezort vnútra zdôvodňuje potrebu opatrení pokračujúcim rastom nelegálnej migrácie. „V období od januára 2023 do júla 2023 bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 17 529 cudzincov, čo v porovnateľnom období roku 2022 predstavuje nárast o 15 611 zadržaných cudzincov,“ priblížil.

Naďalej dominuje nelegálna sekundárna tranzitná migrácia zo západobalkánskej trasy, kde zaznamenali nárast o 1 062 percent, 16 934 zadržaných cudzincov. Zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

S hliadkovaním pomôže 500 vojakov

Do spoločných hliadok s políciou môže byť denne nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Pomáhať majú pri zabezpečovaní strážených objektov a logistickej podpore spojenej s dopravou osôb v súvislosti s nelegálnou migráciou. Návrh v stredu schválila vláda s platnosťou do konca roka.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

„V ostatnom období je evidovaný výrazný nárast sekundárnej tranzitnej migrácie, pričom ide o počty, ktoré už od roku 2021 výrazne presahujú stav sekundárnej tranzitnej migrácie počas tzv. migračnej krízy v roku 2015,“ zdôvodnil predkladateľ. Sily a prostriedky Policajného zboru podľa neho nepostačujú.

migranti
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia