Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
29. septembra 2023, 14:31
Čas čítania 1:11

Obec na strednom Slovensku údajne navštevujú desiatky medveďov. Zásahový tím odkazuje, že nemôže pomôcť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medvede sa najprv pohybovali neďaleko rekreačného areálu Drienok v Mošovciach, pred pár dňami sa bez problémov dostali aj za plot. Obec si na pomoc zavolala zásahový tím, ktorý má zviazané ruky.

Obec Mošovce trápi výskyt medveďov, šelmy nemajú problém preliezť plot a dostať sa aj do oploteného areálu. Zásahový tím ich ráta na desiatky, má však zviazané ruky, upozorňuje obec na Facebooku.

Obecný úrad si nevie rady. Medvede sa najprv pohybovali neďaleko rekreačného areálu Drienok a pred pár dňami sa bez problémov dostali aj za plot. Na pomoc si zavolali zásahový tím, ktorý dokonca spozoroval medvedí brloh z kukurice.

 „Okrem iného sme ich vzali aj do parku, kde sú taktiež čerstvé stopy po jeho/ich pohybe. Javí sa aj podľa viacerých videozáznamov, ktoré ste spravili a zdieľali, že ich je v blízkom okolí našej obce viac. Keďže sa poľahky dostali k oploteným včelám, do parku či Drienku, oplotenie im problém nerobí,“ konštatuje obec. 

Svojich obyvateľov vyzýva na opatrnosť. Zásahový tím im totiž pomocnú ruku nepodal. Na podniknutie ďalších krokov musí podľa obecného úradu dostať najmenej 15 hlásení. „Dávajte si veľký pozor pri prechádzkach, nakoľko zásahový tím len zmapoval situáciu, zobral si fotky a konštatoval, že môže len plašiť. Zdokumentovaných nahlásení musí byť minimálne 15, aby mohli podniknúť ďalšie kroky.“ 

Medvede v Mošovciach nie sú nebezpečné 

Zásahový tím Západ potvrdil, že v extraviláne Mošoviec sa pohybuje približne 20 jedincov. Ani jeden z nich podľa nich nie je problémový a obyvateľom nehrozí nebezpečenstvo. „Prioritná činnosť zásahových tímov je ochrana obyvateľov v intravilánoch, teda na miestach, kde je výskyt medveďa neprirodzený,“ uviedli pre portál zregionu.sk.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

Ochranári zo zásahového tímu pre medveďa hnedého nesúhlasia s tvrdením obce a vysvetľujú, že nefungujú podľa počtu hlásení. Dôvodom zvýšeného výskytu živočíchov sú podľa nich v tomto prípade kukuričné polia v blízkosti dediny. „V okolí obce sú kukuričné polia, za ktorými medvede schádzajú kvôli potrave z hôr. Nebavíme sa o jednom-dvoch jedincoch, tam sa pohybujú desiatky medveďov,“ spresňujú s tým, že sa medvede po žatve vrátia naspäť do lesa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia