Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. októbra 2023 o 18:34
Čas čítania 0:47

Slovenské dievčatá pijú viac energetických nápojov, pravidelne raňajkuje len tretina z nich. Chlapci sú na tom o niečo lepšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Národná správa Health Behaviour in School Aged Children Slovensko prezentuje hlavné zistenia týkajúce sa zdravia 11-, 13- a 15-ročných školákov.

Každý pracovný deň raňajkuje iba tretina (31 až 34 percent) dievčat vo veku 13 a 15 rokov. Pri chlapcoch je to zase 43 až 45 percent. Vyplýva to zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) Slovensko 2021/2022.

Národná správa prezentuje hlavné zistenia týkajúce sa zdravia a so zdravím súvisiacim správaním 11-, 13- a 15-ročných školákov.


U dievčat vo veku 13 rokov klesla tiež konzumácia ovocia aj zeleniny a narástla spotreba energetických nápojov. Naopak, v prípade chlapcov počas posledných štyroch rokov klesla konzumácia sladkostí a sladených nápojov.

„Iba tretina 11-ročných dievčat a chlapcov (29 až 32 percent) zahŕňa ryby do svojho jedálnička aspoň raz týždenne,“ uvádza štúdia.

S rodinou stoluje polovica dievčat

Štúdia tiež ukázala, že asi polovica 13- a 15-ročných dievčat pravidelne stoluje s rodinou väčšinu dní. „V dnešnom svete mnohokrát nemáme čas sadnúť si a prežívať spolu prítomné okamihy s rodinou ani pri stole,“ hovorí Jarka Kreškóciová, autorka projektu Zeleninkové šialenstvo – celoročného edukačného programu zameraného na prevenciu detskej obezity.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

„Tínedžerky opantáva svet krásy a materiálneho bohatstva v médiách, nie šúpanie zeleniny a príprava jedla v kuchyni. Uniká nám generačné poznanie, že aké hodnoty deťom odovzdáme, také sa nám v jeden deň vrátia,“ dodala Jarka Kreškóciová.

Domov
Zdieľať
Diskusia