Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. januára 2024, 12:20
Čas čítania 1:13

Pyrotechnika mu spálila tvár a spôsobila poranenie hlavy. V Košiciach hospitalizovali 22-ročného muža

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počas Silvestra vyslali ambulancie záchrannej zdravotnej služby k ľuďom celkovo 1 868-krát, čo je o 300 výjazdov viac než vlani.

Zdravotníci Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice mali rušnú silvestrovskú noc. Na oboch urgentných príjmoch riešili viaceré závažné poranenia spôsobené pyrotechnikou. Jeden pacient vo vážnom stave je hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a urgentného príjmu. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.


„Dva závažné prípady poranení pyrotechnikou riešili lekári na urgentnom príjme na Rastislavovej ulici. V prvom prípade išlo o mladistvého, 17-ročný mladík mal následkom pyrotechniky poranené oko a otras mozgu, musel byť hospitalizovaný na Klinike úrazovej chirurgie, je mimo ohrozenia života,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.


Vo vážnom stave priviezli o polnoci 22-ročného muža, ktorému pyrotechnika spôsobila poranenie hlavy a devastačné poranenie tvárovej časti. „Pacient je momentálne hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a je naďalej vo vážnom stave,“ skonštatovala Krišková.

Pády a zlomeniny

Okrem týchto prípadov riešili zdravotníci aj viaceré úrazy spôsobené pádom, medzi nimi aj tri úrazy deti. Viaceré pády sa skončili zlomeninou. Celkovo museli byť počas silvestrovskej noci na ďalšiu liečbu prijatí na hospitalizáciu v UNLP štyria pacienti.


Na traumatológii urgentného príjmu na Triede SNP ošetrili až 55 prípadov. Podľa Kriškovej sa nezastavili ani zdravotníci na urgentnom príjme na Triede SNP.


„Pred polnocou ošetrili traumatológovia 43 prípadov, rušno však mali aj po polnoci, keď ošetrili ďalších 12 pacientov. Medzi nimi išlo napríklad o poranenie spôsobené petardou, popáleninu ruky, ale aj zranenia po napadnutí. Okrem toho ošetrili mnohé tržné rany, porezania či zlomeniny nôh alebo členkov. V mnohých prípadoch silvestrovských úrazov či iných zdravotných komplikácií pritom zohrával úlohu alkohol,“ dodala Krišková.

Záchranári tento rok zasahovali 1 868-krát

Počas Silvestra vyslali ambulancie záchrannej zdravotnej služby k ľuďom celkovo 1 868-krát, čo je o 300 výjazdov viac než vlani. Desiatky výjazdov sa týkali intoxikácie alkoholom, 13 poranení pyrotechnikou. „Počas Silvestra volali na tiesňovú linku 155 najviac ľudia s bolesťami brucha, hypertenziou a teplotami,“ priblížila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

ohňostroj
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia