Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. januára 2024, 14:00
Čas čítania 1:35

Prezidentka Čaputová: Najväčšou brzdou Slovenska je nekultúrnosť, vulgárnosť a hrubosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová predniesla novoročný príhovor. Apeluje na dodržiavanie demokratických hodnôt, slušnosti a pokoja.

Jednou z najväčších bŕzd rozvoja Slovenska je nekultúrnosť, najmä v politike, a množstvo konfliktov v spoločnosti. V novoročnom príhovore to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň pripomenula, že voľbami sa nesmú meniť demokratické hodnoty.


Nekultúrnosť či konflikty sú podľa hlavy štátu pre mnohých prekážkou zotrvania na Slovensku či návratu domov. Poukazuje, že nevraživosť sa stáva sprievodným znakom verejného života a prelieva sa aj do bežných vzťahov. „Hrubosť, vulgárnosť a klamstvo nie sú prejavom sily, ale slabosti. Skutočná sila spočíva v pokoji a nadhľade. A tou najväčšou silou je schopnosť mať pod kontrolou samého seba,“ skonštatovala Čaputová.


Pripomenula, že voľbami sa nevymieňa spoločnosť a nesmú sa meniť demokratické hodnoty, na ktorých je založená. „A ak je tu snaha o zásadné zmeny, tak nevyhnutne po dôkladnej analýze a poctivej diskusii. Pri budovaní našej štátnosti teda potrebujeme hodnotovú kontinuitu. Nielen deklarovanú, ale reálnu,“ tvrdí prezidentka.

Ochrana demokracie

Apeluje preto na ochranu a presadzovanie ústavných demokratických hodnôt. Ochraňovať by sa mali aj inštitúcie, ktoré sú pre fungovanie demokracie potrebné. Ide podľa Čaputovej o orgány vymožiteľnosti práva, slobodné médiá či mimovládne organizácie.


„Robme tak aj naďalej s rešpektom a slušnosťou. Aby chuť bojovať nikomu nezatemnila myseľ a aby sa napokon sama bojovnosť nestala hlavným zmyslom nášho konania namiesto hodnôt, ktoré sme chceli chrániť,“ uviedla hlava štátu. Dodala, že budovanie a upevňovanie štátnosti je spoločnou povinnosťou.


Čaputová poukázala na aktívnych občanov a mimovládne organizácie, ktoré dlhodobo zabezpečujú funkcie v oblastiach sociálnej starostlivosti, vzdelávania, ochrany životného prostredia či pri presadzovaní práv menšín. Slováci sa môžu spoľahnúť aj na samosprávy, ktoré podľa nej opäť potvrdili svoju životaschopnosť a profesionalitu a v meniacej sa dobe boli stabilizačným prvkom fungovania štátu.

Mladí ľudia sú budúcnosťou

Prezidentka vo svojom príhovore vyzvala aj na adresnú pomoc ľuďom, ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli na pokraji prežitia. Zároveň apelovala na záujem o mladých ľudí. „Potrebujeme im vytvoriť bezpečné školské prostredie, zanechať im funkčný dôchodkový systém, udržateľné verejné financie a nenechať ich v neistote pri riešení klimatickej krízy,“ poznamenala Čaputová.


Ďalej povedala, že k atribútom demokracie patrí schopnosť vymieňať si názory a kultúrne komunikovať, rešpektovať iných ľudí hoci aj s odlišnými postojmi. „Potrebujeme jednoducho viac pravdy a lásky, nech to znie akokoľvek pateticky,“ podotkla prezidentka.


Všetci podľa nej potrebujú viac láskavosti a porozumenia v komunikácii, v interakciách, a to aj keď spolu nesúhlasia. „Ľudia nesmú cítiť ohrozenie, ale istotu a spolupatričnosť k svojej komunite, k svojmu okoliu, aby dokázali spájať svoje schopnosti a sily,“ doplnila.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Domov
Zdieľať
Diskusia