Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
6. januára 2024 o 17:33
Čas čítania 0:55

Extrémna nedeľa: Pocitová teplota môže v týchto okresoch dosiahnuť až –15 stupňov Celzia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na väčšine územia Slovenska príde počas víkendu k výraznej zmene počasia. V nedeľu prenikne do našej oblasti studený arktický vzduch sprevádzaný silným vetrom, ktorý znásobí pocitový chlad. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), pričom upozorňuje, že v nedeľu okolo poludnia sa na východe, severe i krajnom západe SR môže pocitová teplota pohybovať na úrovni –7 až –15 stupňov Celzia.

„Prúdenie studeného vzduchu bude pokračovať aj v úvode budúceho týždňa, keď do rána bude na severe väčšinou pod –10 stupňov Celzia s pocitovou teplotou –15 až –25 stupňov Celzia na väčšine územia Slovenska,“ oznamujú meteorológovia.

Vysvetľujú tiež, že niektoré lokality, najmä Banskobystrický, Nitriansky kraj a krajný východ Východoslovenskej nížiny, budú v závetrí a studený vzduch sa tam dostane len čiastočne: „To bude spôsobené tým, že bude veľmi plytký, a tak sa cez pohoria nedostane,“ objasňujú. „Naopak, v lokálnych zníženinách bude prúdenie zosilnené – najmä na východe, krajnom západe, ale aj v menších oblastiach ako Turiec, Popradská kotlina, dolná čas údolia Váhu a podobne.“

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Najnepriaznivejšie podmienky budú v pondelok podľa SHMÚ v Košickej kotline, vo Východoslovenskej nížine, ale aj v oblasti Volovských vrchov a Slovenského krasu. „V týchto oblastiach očakávame priemernú rýchlosť vetra aj okolo 60 kilometrov za hodinu s nárazmi do 90 kilometrov za hodinu, čo pri teplote okolo –10 stupňov Celzia a aj s možnosťou slabého sneženia bude veľmi nepríjemné, obzvlášť keď v pondelok pokračuje školský rok,“ konštatujú meteorológovia.

Výstraha pred silným vetrom.
Výstraha pred silným vetrom. Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia