Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
6. januára 2024 o 17:33
Čas čítania 0:55

Extrémna nedeľa: Pocitová teplota môže v týchto okresoch dosiahnuť až –15 stupňov Celzia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na väčšine územia Slovenska príde počas víkendu k výraznej zmene počasia. V nedeľu prenikne do našej oblasti studený arktický vzduch sprevádzaný silným vetrom, ktorý znásobí pocitový chlad. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), pričom upozorňuje, že v nedeľu okolo poludnia sa na východe, severe i krajnom západe SR môže pocitová teplota pohybovať na úrovni –7 až –15 stupňov Celzia.

„Prúdenie studeného vzduchu bude pokračovať aj v úvode budúceho týždňa, keď do rána bude na severe väčšinou pod –10 stupňov Celzia s pocitovou teplotou –15 až –25 stupňov Celzia na väčšine územia Slovenska,“ oznamujú meteorológovia.

Vysvetľujú tiež, že niektoré lokality, najmä Banskobystrický, Nitriansky kraj a krajný východ Východoslovenskej nížiny, budú v závetrí a studený vzduch sa tam dostane len čiastočne: „To bude spôsobené tým, že bude veľmi plytký, a tak sa cez pohoria nedostane,“ objasňujú. „Naopak, v lokálnych zníženinách bude prúdenie zosilnené – najmä na východe, krajnom západe, ale aj v menších oblastiach ako Turiec, Popradská kotlina, dolná čas údolia Váhu a podobne.“

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Najnepriaznivejšie podmienky budú v pondelok podľa SHMÚ v Košickej kotline, vo Východoslovenskej nížine, ale aj v oblasti Volovských vrchov a Slovenského krasu. „V týchto oblastiach očakávame priemernú rýchlosť vetra aj okolo 60 kilometrov za hodinu s nárazmi do 90 kilometrov za hodinu, čo pri teplote okolo –10 stupňov Celzia a aj s možnosťou slabého sneženia bude veľmi nepríjemné, obzvlášť keď v pondelok pokračuje školský rok,“ konštatujú meteorológovia.

Výstraha pred silným vetrom.
Výstraha pred silným vetrom. Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia