Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. januára 2024, 18:27
Čas čítania 1:10

Česi predávajú cukrovinky s obsahom nebezpečnej psychoaktívnej látky. Tamojšie úrady ich chcú stiahnuť z predaja

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Cukrovinky obsahujú nový polysyntetický kanabinoid HHC.

Na českom trhu sa aktuálne objavujú cukrovinky, bonbóny či sušienky s obsahom psychoaktívnej látky, ktorá má porovnateľné účinky s THC. Český národný koordinátor pre protidrogovú politiku Jindřich Vobořil v utorok vyzval predajcov, aby produkty stiahli z trhu ešte pred prijatím zákona o nových psychomodulačných látkach.


Ponúkané produkty obsahujú najmä nový polysyntetický kanabinoid HHC. Na rozdiel od THC sa na túto látku nevzťahuje žiadna právna norma, čo umožňuje jej nekontrolovateľný predaj v akejkoľvek podobe, v neoverenej kvalite a bez obmedzenia ktorémukoľvek zákazníkovi, upozornil Vobořil.


Za obzvlášť problematickú považuje ponuku HHC vo forme pripomínajúcej pochutiny, ktorá je atraktívna najmä pre deti a dospievajúcich. „Konzumácia týchto výrobkov, často s obsahom kanabinoidov vo vysokej koncentrácii, môže byť riziková vzhľadom na možnú silnú a neočakávanú intoxikáciu z dôvodu pomalého vstrebávania aktívnych látok, ich predĺženého pôsobenia alebo pre ťažkosti kontrolovať priebeh intoxikácie po požití,“ varoval protidrogový koordinátor.


Okrem množstva skonzumovanej látky sa riziko zvyšuje pri požití v kombinácii s alkoholom, liekmi či inou látkou, ktorá má psychoaktívny účinok, a to najmä u detí.

Neetický predaj


Ponúkať takéto produkty formou potravín, ktoré sú pre ne atraktívne, považuje za obzvlášť neetické. Výrobcov a predajcov vyzval, aby prehodnotili svoje postupy a takéto produkty stiahli z predaja. „O to isté žiadam pri ďalších možných produktoch radu kanabinoidných látok, ktoré sú už podľa našich informácií pripravené na sprístupnenie na trhu,“ zdôraznil Vobořil a dodal, že v opačnom prípade bude štát reagovať oveľa razantnejšie.


Reguláciu trhu s novými psychoaktívnymi látkami rieši návrh zákona, ktorý je v poslaneckej snemovni v druhom čítaní. Ak prejde legislatívnym procesom, predajcom a výrobcom týchto látok sa budú udeľovať povolenia a prísne sa bude hodnotiť aj bezpečnosť látok uvádzaných na trh.

Návrh tiež počíta s úplným zákazom predaja takýchto látok neplnoletým, so zákazom ich predaja vo forme potravín či zákazom reklamy na tieto výrobky.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels.com
Domov
Zdieľať
Diskusia