Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
18. februára 2024, 12:56
Čas čítania 1:20

Vodič BMW jazdí po Košiciach s kontroverznou ešpézetkou. Odvoláva sa na lásku k Moskve, zareagovala už aj polícia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Luxusné SUV s ruským znakom pobúrilo Košičanov. Podľa Prezídia Policajného zboru však značka nie je problémová.

V lukratívnej vilovej štvrti mesta Košice je odparkované vozidlo s evidenčným číslom v tvare „MOCKBAZ“. Význam v preklade znamená hlavné mesto Ruska Moskva a písmeno „Z“, ktoré využívajú Rusi ako symbol vojenskej agresie a označenie na bojovej technike, informuje Korzár.

Auto odfotil obyvateľ mesta Košice, ktorého vozidlo pobúrilo. „Počas rodinnej prechádzky sme si všimli luxusné BMW s ruským znakom a symbolom ruskej invázie. Zaujímalo by ma, kto a prečo tak teatrálne obhajuje násilie,“ napísal do redakcie Korzára.

Občan poukázal na paragraf 421 Trestného zákona, ktorý hovorí o podpore a propagácii skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Polícia problém nevidí

Podľa Prezídia Policajného zboru bolo evidenčné číslo v súlade s ustanoveniami zákona o cestnej premávke. Hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová uviedla, že pri žiadaní o evidenčné číslo nie je možné využiť hanlivé, zosmiešňujúce, pohoršujúce alebo urážajúce výrazy. To platí aj pre politickú stranu alebo hnutie či skratku názvu štátneho orgánu.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Ide aj o prípady, keď sa v texte evidenčného čísla nachádza text podporujúci alebo propagujúci hnutie, ktoré preukázateľne smeruje k potláčaniu práv a slobôd občanov alebo hlása národnostnú, rasovú, triednu alebo náboženskú neznášanlivosť, alebo ktoré tvorí takýto text. Moskva ako hlavné mesto v tomto kontexte nie je chápané ako hnutie,“ dodala hovorkyňa.

Evidenčné číslo má symbolizovať lásku k Moskve

Majiteľ svoj výber odôvodnil láskou k hlavnému mestu Ruskej federácie. „Prežil som najkrajšie obdobie svojho života práve v Moskve. Podľa môjho názoru je to najkrajšie a najviac rozvinuté mesto na svete. Precestoval som desiatky hlavných miest, ale tak krásne vybudované ako Moskva som ešte nevidel,“ uviedol. 

Podľa Korzára je majiteľovi Rusko blízke. „Sme mu vďační za oslobodenie od fašizmu. Tento názor má aj väčšina Slovákov. Chcel by som len dodať, že som študoval na vysokej škole v Moskve a som hrdý na svoju alma mater. Ľudia by namiesto svojho nudného života, prenasledovania ľudí a závisti mali začať študovať históriu,“ povedal. 

Na otázku týkajúcu sa konfliktu na Ukrajine odpovedať nechcel. Podľa neho sa vo svete deje množstvo konfliktov a k téme sa nebude vyjadrovať kvôli polarizácii spoločnosti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia