Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
23. februára 2024, 18:34
Čas čítania 0:50

VIDEO: Američanka ruského pôvodu darovala 50 dolárov Ukrajine. Zatkli ju za vlastizradu, hrozí jej drakonický trest

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zatkli ju, keď do Ruska prišla navštíviť rodinu.

Rusko obvinilo 33-ročnú Američanku ruského pôvodu Xeniu Karelinovú z vlastizrady. Dôvodom je to, že darovala 51 dolárov ukrajinskej charite. Podľa ruských úradov Karelinová ohrozila bezpečnosť krajiny, informuje CNN.

Karelinovú zadržali počas návštevy rodiny v Jekaterinburgu. Zadržali jej mobilný telefón a prepustili ju. O tri týždne jej úrady oznámili, že všetko je v poriadku a môže si po telefón prísť a opustiť krajinu. Odvtedy sa už nikomu z rodiny neozvala.

Ruská Federálna bezpečnostná služba tvrdí, že žena spáchala vlastizradu tým, že poskytla finančnú pomoc cudziemu štátu pri aktivitách namierených proti bezpečnosti Ruska. Médiá zverejnili zábery, ako ju privádzajú na súd. Hrozí jej až 20 rokov za mrežami. Súd však prípad odročil, pretože Karelinová nedostala žiadneho právnika. Podľa jej priateľa sa žiaden z ruských právnikov do prípadu nechce pustiť. 

Rusi väznia niekoľkých Američanov

Rusko väzní okrem Karelinovej aj dvoch amerických novinárov. Evanovi Gershkovichovi predĺžili vyšetrovaciu väzbu do 30. marca. Novinára denníka The Wall Street Journal zatkli ešte v marci 2023 za špionáž, ktorú popiera. Taktiež mu hrozí trest 20 rokov.



Domov
Zdieľať
Diskusia