Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. marca 2024, 8:08
Čas čítania 0:55

Medveď napadol hubára aj poľovníkov nad Žilinou. Odborníci varujú, tejto lokalite sa musíš vyhnúť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mladý muž aj poľovníci boli pri stretnutí s medveďom nútení použiť dokonca strelnú zbraň.

Nad obcou Stráňavy v okrese Žilina v sobotu približne o 11.00 h zaútočil medveď na mladého muža. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Na miesto prišiel zásahový tím, ktorý celú oblasť monitoruje a bude pokračovať v hľadaní medveďa aj dnes.

Medveď nezaútočil len na muža

O správe informoval odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Členovia zásahového tímu SR po obhliadke lokality, miestnymi nazývanou Múzeum, potvrdili znaky medveďa a v spolupráci s členmi miestnych poľovníckych združení a v úzkej súčinnosti s políciou postreleného medveďa hľadali do večerných hodín. Počas zásahu napadol aj ich.

„Postrelený medveď môže byť pre miestnych obyvateľov a návštevníkov nebezpečný, preto boli o situácii upovedomení aj zástupcovia okolitých obcí Stráňavy a Višňové. Výzva bola sprostredkovaná aj prostredníctvom miestneho rozhlasu,“ priblížila ŠOP SR. Ochranári vyzývajú širšiu verejnosť a prípadných návštevníkov, aby sa v týchto dňoch lokalite vyhýbali.

Jarné obdobie a medvede

Zásahový tím ŠOP SR v tomto období upozorňuje na zvýšené riziko stretu s medveďmi, ktoré práve v marci a apríli vychádzajú z brlohov a medvedice vyvádzajú von svoje mláďatá.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Marec je zároveň mesiacom, keď sa v hustých lesných porastoch pohybujú vo zvýšenej miere poľovníci s cieľom hľadať jelenie zhody. „Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom odporúčame na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom a držať sa turistických chodníkov,“ radia ochranári.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Flickr/Frank Vassen
Domov
Zdieľať
Diskusia