Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
7. mája 2024, 12:51
Čas čítania 0:38

Sociálna poisťovňa vyskúšala experiment na slovenských živnostníkoch. V liste upravila pár slov, vyzbiera však o milióny viac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mnohí živnostníci odvádzajú poistné v nižšej sume.

Sociálna poisťovňa rozposlala živnostníkom upravené úradné listy, v ktorých im pohrozila. V prípade, ak by odvody nezačali platiť správne, čelili by dôsledkom svojho konania. Analytici z Inštitútu finančnej politiky (IFP) sa zhodujú, že práve tieto listy by do štátnej kasy mohli ročne priniesť o niekoľko miliónov viac.

„Upravili sme formuláciu úradného listu a otestovali sme rôzne verzie upozornení založené na poznatkoch behaviorálnej ekonómie. Ako najlepší variant sa pritom ukázal list obsahujúci hrozbu odhalenia spolu s negatívnymi dôsledkami nesprávneho platenia,“ priblížil inštitút. 

Povinnosť platiť poistné vznikne ročne až 180-tisíc živnostníkom. Napriek tomu, že ich sociálna poisťovňa vopred upozorní, mnoho z nich ho neplatí vôbec alebo ho platí len vo vybraných mesiacoch. 

„Skoro 19 % živnostníkov neodvádza svoje poistné v správnej výške, čo vedie ku kumulácii ich dlhu na sociálnom poistení v celkovej sume 63 miliónov eur ročne. Za takúto sumu by pritom bolo možné zvýšiť platy učiteľov na základných a stredných školách o takmer 4 % alebo navýšiť počet zdravotných sestier o približne 8 %,“ upozorňuje IFP.

Budova Sociálnej poisťovne.
Budova Sociálnej poisťovne. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia