Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
22. júna 2024 o 9:48
Čas čítania 0:33

Vláda znižuje výšku 13. dôchodku niektorých poberateľov. Prídu o desiatky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Koalícia znižuje sumu 13. dôchodkov pre predčasných starobných dôchodcov.

  • Vládna koalícia znížila 13. dôchodky pre poberateľov predčasných starobných dôchodkov, upozorňuje finančný odborník Jozef Mihál. 
  • Namiesto pôvodne schválených 635,50 € dostanú poberatelia predčasných starobných dôchodkov len 606,30 €.

Prečo je to dôležité: Informovanie o znížení 13. dôchodkov pre poberateľov predčasných starobných dôchodkov je dôležité, pretože to priamo ovplyvňuje finančnú situáciu mnohých seniorov.

Širší kontext: Poberateľom predčasných starobných dôchodkov štát v decembri 2024 vyplatí 13. dôchodky v rovnakej výške, akú dostanú poberatelia „riadnych“ starobných dôchodkov. Plošné poskytovanie 13. dôchodku všetkým seniorom poberajúcim starobný dôchodok je populárny populistický ťah, ktorý neadresne jednorazovo poskytne peniaze všetkým penzistom.

Z dlhodobého hľadiska tento krok vládnych politikov predstavuje výrazné komplikácie pre slovenskú ekonomiku a budúce výplatné pásky Slovákov. Peniaze na konci roka rozdajú napríklad aj penzistom, ktorí mesačne dostávajú dávku nad 1 000 eur. 

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj aj tieto články:

11. júna 2024 o 12:55 Čas čítania 0:52 Expert o plošnom vyplácaní 13. dôchodkov: Je to plytvanie a brzdí budúci rast miezd a príjmov Slovákov Expert o plošnom vyplácaní 13. dôchodkov: Je to plytvanie a brzdí budúci rast miezd a príjmov Slovákov
21. júna 2024 o 19:02 Čas čítania 0:38 Štát avizuje zmenu vo vyplácaní dôchodkov. Tento mesiac prídu penzistom peniaze v inom termíne Štát avizuje zmenu vo vyplácaní dôchodkov. Tento mesiac prídu penzistom peniaze v inom termíne
19. júna 2024 o 12:41 Čas čítania 0:49 Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostanú aj seniori, ktorým mesačne prichádza 50 eur. Odborník vysvetľuje, kto má naň nárok Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostanú aj seniori, ktorým mesačne prichádza 50 eur. Odborník vysvetľuje, kto má naň nárok
Domov
Zdieľať
Diskusia