Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová TASR
11. júna 2024 o 12:55
Čas čítania 0:52

Expert o plošnom vyplácaní 13. dôchodkov: Je to plytvanie a brzdí budúci rast miezd a príjmov Slovákov

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Odborník z INESS tvrdí, že plošné rozdávanie 13. dôchodkov je pre slovenskú ekonomiku neefektívne.

  •  Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) tvrdí, že plošné vyplácanie 13. dôchodku je plytvaním verejných prostriedkov.
  • Výdavky štátu presahujú ekonomické možnosti krajiny.
  • Okrem iného je problémom aj plošné vyplácanie 13. dôchodku, ktorý dostávajú napríklad i dôchodcovia s príjmom nad 1 000 eur mesačne.

Prečo je to dôležité: Plošné rozdávanie mimoriadnych sociálnych dávok je populárny populistický ťah, ktorý neadresne jednorazovo poskytne peniaze všetkým penzistom. Z dlhodobého hľadiska však tento krok vládnych politikov predstavuje výrazné komplikácie pre slovenskú ekonomiku a budúce výplatné pásky Slovákov. 

Citát: „Plošné poskytovanie dávok je plytvaním, ktoré v budúcnosti bude tlmiť rast ekonomiky a tým aj príjmy obyvateľstva,“ uviedol analytik INESS Radovan Ďurana. 

Širší kontext: Poskytovanie 13. dôchodku všetkým seniorom poberajúcim starobný dôchodok považuje odborník za plytvanie. Podľa neho by sa mal štát snažiť hľadať úspory všade tam, kde je to možné. V opačnom prípade hrozí, že nové dane budú brzdiť budúci rast miezd a príjmov Slovákov.


Expert tvrdí, že ak by 13. dôchodok nedostali seniori s mesačnou dávkou nad 1 000 eur, tak úspora by dosiahla 65 miliónov eur. Ak by dávku zase nedostali seniori s dôchodkom vyšším, ako je čistá minimálna mzda, úspora by dosiahla 398 miliónov eur, čo je štvornásobok dodatočných príjmov z predpokladaného zvyšovania dane z príjmov fyzických osôb. 

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj aj tieto články:

4. júna 2024 o 9:20 Čas čítania 0:27 Vypočítaj si dôchodok online. Sociálna poisťovňa spustila žiadanú novinku Vypočítaj si dôchodok online. Sociálna poisťovňa spustila žiadanú novinku
30. mája 2024 o 18:20 Čas čítania 0:44 Sociálna poisťovňa upozorňuje poberateľov sirotských dôchodkov: Absolventi bakalárskeho štúdia sa musia pripraviť na zmenu Sociálna poisťovňa upozorňuje poberateľov sirotských dôchodkov: Absolventi bakalárskeho štúdia sa musia pripraviť na zmenu
28. mája 2024 o 14:28 Čas čítania 0:36 TABUĽKA: Mnohí Slováci pôjdu do dôchodku až po sedemdesiatke. Pozri si, kedy máš nárok odísť ty TABUĽKA: Mnohí Slováci pôjdu do dôchodku až po sedemdesiatke. Pozri si, kedy máš nárok odísť ty
Späť
Zdieľať
Diskusia