Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová
19. júna 2024 o 12:41
Čas čítania 0:49

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostanú aj seniori, ktorým mesačne prichádza 50 eur. Odborník vysvetľuje, kto má naň nárok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Nárok na 13. dôchodok v plnej výške majú aj seniori, ktorí dostávajú penziu 50 a 100 eur.

  • Na trinásty dôchodok majú nárok aj seniori, ktorým štát mesačne vypláca riadnu penziu na úrovni 50 až 100 eur.
  • Na to, aby získal občan Slovenska starobný dôchodok, musí získať najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia. Sociálna poisťovňa mu prizná aj to, že pracoval v členských štátoch EÚ alebo v štátoch, s ktorými má Slovensko zmluvu o sociálnom zabezpečení.
  • 606 eur tak dostanú aj dôchodcovia, ktorý mali na Slovensku dôchodkové poistenie iba jeden rok, informuje bývalý europoslanec Jozef Mihál na Facebooku.

Prečo je to dôležité: Plný dôchodok vo výške 606 eur dostanú nielen občania, ktorí na Slovensku pracovali celý život, ale aj tí, ktorí štátu neodviedli nič.

Citát: „V extrémnom prípade teda občanovi stačí získať na Slovensku jeden jediný rok dôchodkového poistenia (napríklad za obdobie pobytu na úrade práce pred rokom 2001) a bude poberať dôchodok, samozrejme, v adekvátne nízkej sume. Ale trinásty dôchodok dostane,“ píše Mihál na Facebooku.

Širší kontext: Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia dôchodku, ktorí v decembri tohto roka majú nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku.

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Trinásty dôchodok ako plnohodnotnú dôchodkovú dávku umožnila zaviesť novela zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament schválil v apríli tohto roka. Nahradí sa tak doterajší 13. dôchodok, ktorý bol vyplácaný ako štátna sociálna dávka.

Domov
Zdieľať
Diskusia