Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
26. júna 2024 o 20:00
Čas čítania 0:42

V regáloch drogérií sa môže nachádzať nebezpečná kozmetika. Podľa kontrolórov obsahuje zakázanú látku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnil zoznam nebezpečných kozmetických produktov, ktoré sa môžu vyskytovať aj u nás.

  • Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému Safety Gate/RAPEX kontrolné orgány v Maďarsku a Taliansku.
  • Inšpektori vyčlenili viacero produktov, ktoré obsahovali látku butylfenyl metylpropional.
  • Medzi produktmi sa objavili najmä parfumované a toaletné vody, produkty na vlasy, krémy, mydlá či dezodoranty.

Prečo je to dôležité: Nebezpečné kozmetické výrobky môžu obsahovať škodlivé látky, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie, podráždenie kože alebo iné zdravotné problémy. Informovanie verejnosti umožňuje spotrebiteľom vyhnúť sa používaniu týchto výrobkov a chrániť svoje zdravie.

Citát: „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na webe.


Širší kontext: Medzi vyradenými produktmi sa objavili viaceré parfumované vody. Kontrolóri vyčlenili aj produkty na vlasy značky Pantene, L'Oréal a Nivea. Išlo o šampón, kondicionér či tužidlá na vlasy. Za rizikové označili aj niekoľko produktov značky Dove.

 
Látka butylfenyl metylpropional, ktorá sa nachádza v produktoch, má príjemnú vôňu a v minulosti sa používala ako vonná zložka do parfumov a ďalších kozmetických prípravkov. Od 1. 3. 2022 je butylfenyl metylpropional na našom trhu zakázaný.

ÚVZ SRÚVZ SRÚVZ SRÚVZ SR
Zobraziť galériu
(21)
Domov
Zdieľať
Diskusia