Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
3. júla 2024 o 8:31
Čas čítania 0:45

Prezident Pellegrini reaguje na deepfake videá s jeho tvárou a hlasom, ktoré sa rýchlo šíria. Chce podstúpiť zásadné kroky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Kancelária prezidenta zaznamenala upravené videá prostredníctvom AI a rozhodla sa konať.

  • Kancelária prezidenta SR eviduje podvodné videá (deepfake) na sociálnych sieťach, ktoré zneužívajú osobu prezidenta Petra Pellegriniho na propagáciu finančných produktov.
  • Nahlásila ich ako podvod a bude zvažovať ďalšie právne kroky. 

Prečo je to dôležité: Deepfake videá môžu prvotne slúžiť na pobavenie publika, no sekundárne môžu mať negatívne dôsledky. Upravovanie videí s umelou inteligenciou má mnohé riziká. Podvodným videám môže istá časť obyvateľov uveriť. Deepfake technológia môže okrem iného slúžiť ako manipulačný nástroj a taktiež môže vážne narušiť dôveru v médiá či vo verejne známe osobnosti. 


Citát: „Ide o tzv. deepfake video, vyrobené prostredníctvom umelej inteligencie. Prezident Slovenskej republiky neodporúčal ani nebude odporúčať žiadne produkty, akékoľvek takéto odporúčanie by bolo v rozpore so zákonom,“ uvádza odbor.

Širší kontext: Sociálne siete aktuálne zažívajú vysoký nárast deepfake videí, ktoré sa stávajú virálnymi. Často stránky humorne zobrazujú známe osobnosti, prevažne politikov. Na vytvorenie nového videa používajú AI, ktorá dokáže v už existujúcom videu nahradiť napríklad tvár alebo hlas človeka.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Terčom takýchto upravených videí je napríklad Robert Fico, Igor Matovič, Andrej Danko, Romana Tabak, ale aj prezident. Pellegrini v upravenom videu nepriamo odporúča ľuďom, aby navštívili kasíno. Hlava štátu v iných deepfake videách propaguje finančné produkty.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Slovensko (@refreshersk)

Domov
Zdieľať
Diskusia