Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
18. júla 2024 o 16:21
Čas čítania 0:48

NAKA odhalila skupinu, ktorá plánovala teroristický útok na Dúhovom Pride. Cieľom útoku mali byť viaceré menšiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Komunikácia prebiehala na rôznych internetových platformách, kanáloch a v chatovacích skupinách, kde komunikovali ľudia z celej Európy, USA a Ruska.

  • Národná kriminálna agentúra (NAKA) odhalila v rámci boja proti terorizmu a extrémizmu nebezpečnú rozrastajúcu sa skupinu.
  • V rámci nej zaznamenala aj komunikáciu vo veci plánovania teroristického útoku na účastníkov festivalu Dúhový Pride.
  • Skupina vytvorila podľa polície na rôznych internetových platformách kanály a chatovacie skupiny, kde komunikovali ľudia z celej Európy, USA a Ruska.
  • Cieľom útokov mali byť najmä príslušníci rôznych menšín, ako sú moslimovia, židia, migranti alebo osoby z LGBTI+ komunity.

Prečo je to dôležité: Od atentátu na Roberta Fica je slovenská spoločnosť polarizovaná. Mnohí politici vrátane vládnej moci vo svojich prejavoch dlhodobo ponižujú, dehonestujú a zosmiešňujú LGBT+ komunitu.

Širší kontext: Internetové platformy, kanály a chatovacie skupiny  slúžili na šírenie neonacistickej symboliky, nenávistných prejavov a podnecovanie k násiliu alebo teroristickým útokom.

Pre plánovanie teroristického útoku na Dúhovom Pride došlo k policajnej spolupráci viacerých európskych krajín a USA v rámci Europolu. Na základe tejto koordinovanej činnosti vykonali v poslednom týždni niekoľko zásahov v rôznych európskych krajinách vrátane Slovenska. Polícia zadržala podozrivé osoby a vykonali domové prehliadky. Jej kroky smerovali k rozloženiu celej skupiny.


Polícia zároveň deklaruje, že počas celého priebehu 14. ročníka Dúhového Pridu v sobotu (20. 7.) v Bratislave zvýši svoju činnosť. Akékoľvek pokusy o napadnutie účastníkov bude podľa vlastných slov monitorovať a prísne postihovať.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Michal Babincak/Dúhový Pride
Domov
Zdieľať
Diskusia