Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
25. júla 2024 o 6:45
Čas čítania 1:04

Európska komisia varuje Slovensko, môžeme prísť o miliardy z Únie. Na vine je návrh zákona Dankovej SNS

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak bude Slovensko nasledovať príklad Maďarska, EÚ okamžite spustí konanie pre porušenie práva.

  • Európska komisia (EK) varovala Slovensko, že proti nemu okamžite spustí právne konanie, ak vláda bude naďalej presadzovať zákon vyžadujúci od mimovládnych organizácií s financovaním zo zahraničia, aby sa oficiálne označovali za „organizácie so zahraničnou podporou“.
  • Popri predstavení správy EK o právnom štáte v jednotlivých členských krajinách EÚ to v stredu vyhlásila komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. 
  • Novela zákona o mimovládnych organizáciách prichádza z dielne SNS.

Prečo je to dôležité: Organizácie, ktoré majú zdroje zo zahraničia, to budú musieť povinne uvádzať pri svojom názve. V prípade pochybenia ich bude môcť ministerstvo vnútra rozpustiť. Môže to mať negatívne dôsledky v podobe stigmatizácie organizácií občianskej spoločnosti, ktoré sú kritické voči úradom. Zákon by mohol brzdiť až znemožniť ich prácu. Podobný maďarský zákon označil Európsky súdny dvor za nezlučiteľný s európskym právom.

Citát: „Ak budete nasledovať príklad Maďarska v prípade zákona o mimovládnych organizáciách, okamžite spustíme konanie za porušenie (práva EÚ), pretože príslušné rozhodnutie súdu máme už na stole,“ vyhlásila v stredu Jourová.


Širší kontext: Jourová po stretnutí so slovenskými predstaviteľmi na jar povedala, že ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neželajú, aby Slovensko prišlo o európske peniaze. Zdôraznila, že Komisia nemá záujem tieto fondy zmrazovať, musí však mať právne garancie, že nebudú zneužívané. V súvislosti s navrhovaným zákonom o neziskových organizáciách zároveň upozornila, že je v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora.


Maďarsko schválilo podobný zákon o mimovládnych organizáciách s financovaním zo zahraničia v roku 2017, avšak v roku 2021 ho zrušilo po tom, čo Európsky súdny dvor rozhodol o jeho nesúlade s právom EÚ. Európska komisia pre deklarované nedostatky v oblasti právneho štátu zadržala Maďarsku vyplácanie eurofondov. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian , TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia