Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
27. júla 2024 o 9:18
Čas čítania 0:42

Vojaci budú musieť mať v registroch fotky svojich tetovaní. Ministerstvo tak chce zabrániť extrémizmu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda chce bojovať proti fašizmu a extrémizmu u profesionálnych vojakov.

  • Vojaci by po novom mohli mať v registroch identifikačnej databázy fotografie tetovaní na svojom tele.
  • V priebehu výkonu štátnej služby by sa mohli vyhotovovať opakovane, ak dôjde k ich zmene, doplneniu alebo odstráneniu.
  • Zavedenie zobrazenia tetovaní je podľa rezortu reflexiou na spoločenské trendy, slúžiť by malo aj na prípadné stotožnenie vojakov s tetovaniami s fašistickou, extrémistickou či inou symbolikou.

Prečo je to dôležité: Priamy prístup k údajom vedeným v registri identifikačnej databázy, ktoré sa týkajú tetovania, ktoré má profesionálny vojak na určených častiach tela, prispeje vojenskej polícii aj k napĺňaniu cieľa v oblasti boja proti radikalizácii a extrémizmu.

Citát:„Odber biologickej vzorky a zobrazenie podoby tetovania sa vykonáva spôsobom, ktorý nesmie ponížiť ľudskú dôstojnosť profesionálneho vojaka, a odber biologickej vzorky nesmie ohroziť ani zdravie profesionálneho vojaka,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Širší kontext: Vojak by mal mať povinnosť oznámiť služobnému úradu vznik, zmenu, doplnenie alebo odstránenie tetovania. Služobný úrad by mal do 31. decembra 2030 zabezpečiť fotografie tváre a tetovaní vojaka, ktorému vznikol služobný pomer pred 31. decembrom 2024. Profesionálny vojak by mal byť podľa materiálu povinný sa fotografovaniu podrobiť.

lešť, vojaci
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia