Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
dnes 24. septembra 2024 o 14:10
Čas čítania 1:28

Poľskí archeológovia objavili stredoveký hrob „detského upíra“. Lebku mal oddelenú od kostry tela

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pozostatky archeológovia datujú do 13. storočia.

Poľskí archeológovia objavili stredoveký hrob, ktorý obsahoval ostatky dvoch detí. Jedno z tiel nieslo známky protiupírskych opatrení, uviedol 12. septembra na sociálnej sieti Facebook Pamiatkový úrad Lubelského vojvodstva. TASR informuje na základe správy portálu archaeologymag.com.


Archeológovia, ktorých viedol Dr. Stanisław Gołub, nález odkryli na archeologickej lokalite Góra Chełmska. Hrob objavili robotníci pri odstraňovaní koreňov stromov počas renovácie oplotenia záhrad biskupského paláca, ktorý sa nachádza v meste Chełm v Lubelskom vojvodstve na východe Poľska. Mesto leží približne 15 kilometrov od štátnej hranice s Ukrajinou.

Protiupírske opatrenia, lebky oddelené od tela

Pozostatky datované do 13. storočia sa podľa archeológov našli na mieste, kde predtým nebola známa prítomnosť hrobov či cintorína. Vedcov zaujali najmä opatrenia vykonané na jednom z tiel. Jedna z lebiek bola zámerne oddelená od tela a pochovaná tvárou nadol, na torze tela ležali ťažké kamene, uvádza Dr. Gołub. Ľudia sa takto v minulosti snažili upírom a nemŕtvym zabrániť vstať z hrobu a škodiť živým vysávaním krvi a šírením chorôb.


Archeológovia objavili v zemi aj otvory po stĺpikoch označujúcich polohu hrobu. V minulosti sa takto mohli označovať zvláštne alebo monitorované hroby. V Poľsku už v minulosti boli nájdené podobne označené hroby, ktoré ľudia sledovali z obavy, že by sa ich „obyvatelia“ mohli pokúsiť o návrat.

Kosák pri krku, zámok na nohe 

Jedným z takýchto prípadov bol hrob zo 17. storočia objavený v októbri 2022 v obci Pień v Podkarpatskom vojvodstve na juhozápade krajiny. Žena, ktorá v ňom bola pochovaná, mala na palci pravej nohy pripevnený zámok. Navyše mala nad krkom upevnený kosák, ktorý by ju pri pokuse o posadenie sa okamžite dekapitoval.

Podľa analýzy bola žena pochovaná s hodvábnou pokrývkou hlavy, archeológovia preto predpokladajú, že ostatky patrili šľachtičnej.

Masový hrob z 19. storočia 

Veľké množstvo ostatkov „upírov“ objavili v júni minulého roka poľskí robotníci pri stavbe cesty aj neďaleko obce Luzino v Pomoranskom vojvodstve na severozápade Poľska. Počas zemných prác objavili masový hrob z 19. storočia s ostatkami 450 tiel. Mnohé z nich mali hlavu oddelenú od tela a umiestnenú medzi nohami, niektoré mali v ústach vloženú mincu, uvádza poľský portál The First News.


Hroby s opatreniami proti návratu (ne)mŕtvych však nie sú iba doménou Poľska. Našli sa aj v iných častiach Európy, napríklad aj v Taliansku, Írsku, Česku a na Slovensku.

Stredoveký hrob v Poľsku.
Stredoveký hrob v Poľsku. Zdroj: archaeologymag.com
Domov
Zdieľať
Diskusia