Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
včera 10. októbra 2024 o 6:40
Čas čítania 0:58

Slovensko narazilo na problém s fiktívnymi živnostníkmi. Štát prichádza o miliónové odvody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fiktívnych živností pribúda, Slovensko má najvyšší počet živnostníkov.

  • Slovensko má najvyšší počet živnostníkov len s jedným zákazníkom a zároveň aj piaty najväčší počet živnostníkov na 1000 obyvateľov v rámci štátov EÚ.
  • Za posledných desať rokov stúpol počet fiktívnych živnostníkov dvojnásobne.
  • Zamestnávanie fiktívnych živnostníkov vlani znížilo zamestnávateľom náklady vo výške 35 %, pričom v roku 2024 je to o jedno percento viac.

Prečo je to dôležité: Založenie fiktívnej živnosti môže byť pre zamestnávateľa výhodné, pretože nemá povinnosť platiť vysoké odvody a dane, ktoré by inak musel uhrádzať za zamestnanca. Živnostník si platí odvody sám, a to najmä v prvých rokoch podnikania, kedy sú tieto odvody často nízke. Týmto spôsobom štát prichádza o značné množstvo peňazí.

Citát: „Z nášho pohľadu je to tiež istým spôsobom problém, ktorý znižuje príjmy verejných financií. Nie je tajomstvom, ako je legislatíva nastavená, že v zásade, ak fyzická osoba vykonáva nejakú činnosť, tak náklady v jednom prípade zamestnávateľa voči tomu zamestnancovi sú nielen vo výške mzdy, ale aj ďalších odvodov. To je sumárne podstatne vyššie, ako keď je medzi takouto fyzickou osobou a druhou spoločnosťou uzavretý obchodnoprávny vzťah,“ uviedol vedúci oddelenia metodiky z príjmov a účtovníctva finančnej správy Ivan Nátan.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Širší kontext: Zamestnávanie fiktívnych živnostníkov prináša pre zamestnávateľov aj rôzne daňové riziká, ako napríklad finančné postihy vo forme dorubenia dane a pokút na strane firmy. V prípade, že spoločnosti zamestnávajú len živnostníkov a žiadnych zamestnancov, tak im hrozia ďalšie pokuty, a to napríklad pokuty za nepodanie mesačných daňových prehľadov a ročných hlásení v zákonnej lehote vo výške od 30 do 3000 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia