Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
dnes 26. októbra 2024 o 7:25
Čas čítania 0:48

Zelenskyj údajne odmietol prijať šéfa OSN. Dôvodom je jeho účasť na summite v Rusku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zelenskyj vraj odmietol na Ukrajine prijať šéfa OSN pre jeho návštevu v Rusku.

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj údajne odmietol prijať generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Ukrajine pre jeho účasť na summite skupiny BRICS v Rusku.
  • Na trojdňovom summite rozvíjajúcich sa ekonomík sa zúčastnilo viac než 20 hláv štátov vrátane tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či samotného Guterresa, ktorý si s Putinom podal ruku.
  • Ukrajina účasť šéfa OSN skritizovala a pripomenula, že odmietol jej pozvanie na mierový summit vo Švajčiarsku počas leta.

Citát: „Po Kazani chcel Guterres prísť na Ukrajinu, no prezident túto návštevu nepotvrdil. Takže Guterres tu nebude, konkrétne kvôli poníženiu zdravého rozumu a medzinárodného práva v Kazani,“ uviedol nemenovaný vysokopostavený zdroj zo Zelenského kancelárie s odkazom na mesto v Rusku, kde sa do štvrtka konal summit BRICS, ktorý hostil šéf Kremľa Vladimir Putin.

Širší kontext: Guterres opakovane kritizuje ruskú inváziu na Ukrajine a povedal, že pre svet predstavuje nebezpečný precedens. Vyzval zároveň na spravodlivý mier, ktorý rešpektuje medzinárodné právo a územnú celistvosť Ukrajiny.


Putin sa podľa agentúry AFP zorganizovaním summitu v Kazani snažil dokázať Západu, že pokusy izolovať Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu zlyhali. Moskva zároveň dúfa, že BRICS sa stane akousi protiváhou západných medzinárodných organizácií, ako je skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta G7.

Prečítaj si aj tieto články: 

18. októbra 2024 o 8:47 Čas čítania 0:47 Fico sa stretol so Zelenským: Povedal som mu veľa vecí, odkázal ukrajinský prezident Fico sa stretol so Zelenským: Povedal som mu veľa vecí, odkázal ukrajinský prezident
18. októbra 2024 o 10:40 Čas čítania 0:45 AKTUÁLNE: Fico považuje Zelenského plán víťazstva za kontroverzný. Ukrajina v NATO vraj nie je dobrý nápad AKTUÁLNE: Fico považuje Zelenského plán víťazstva za kontroverzný. Ukrajina v NATO vraj nie je dobrý nápad
21. októbra 2024 o 8:10 Čas čítania 0:55 V Rusku vraj trénuje 12-tisíc vojakov z KĽDR. Zelenskyj hovorí o eskalácii vojny V Rusku vraj trénuje 12-tisíc vojakov z KĽDR. Zelenskyj hovorí o eskalácii vojny
Domov
Zdieľať
Diskusia