Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
21. októbra 2024 o 8:10
Čas čítania 0:55

V Rusku vraj trénuje 12-tisíc vojakov z KĽDR. Zelenskyj hovorí o eskalácii vojny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zelenskyj skritizoval vojenskú spoluprácu Ruska s KĽDR.

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou predstavuje novú eskaláciu agresívnej vojny Moskvy proti Ukrajine. 
  • Moskva už niekoľko dní popiera správy z Južnej Kórey a Ukrajiny, ktoré sa tiež opierajú o satelitné snímky, o údajnom nasadení až 12-tisíc severokórejských vojakov v Rusku.
  • Predstavitelia NATO ani USA však nepotvrdili, že Severná Kórea posiela vojakov na posilnenie Ruska.

Prečo je to dôležité: Severná Kórea čelí rozsiahlym medzinárodným sankciám vrátane zbrojného embarga v rámci OSN. Ak by sa ukázalo, že Severná Kórea nasadzuje vojakov do Ruska, bolo by to jasné porušenie medzinárodných sankcií a pravidiel. 

Citát: „Ak bude svet teraz mlčať a my sa budeme stretávať so severokórejskými vojakmi na frontovej línii rovnako pravidelne, ako sa bránime proti bezpilotným lietadlám, nebude to prospešné pre nikoho na svete, a túto vojnu to len predĺži,“ povedal Zelenskyj. 

Širší kontext: Spolupráca medzi Ruskom a KĽDR zahŕňa nielen úzke vojenské väzby, ale aj vzájomnú pomoc v prípade vonkajších útokov. Vojaci KĽDR by mohli byť nasadení na obranu Kurskej oblasti, ktorú napadla Ukrajina. Od začiatku augusta tohto roka Kyjev obsadil v Kurskej oblasti už desiatky miest.


Ukrajinský líder vyzval spojencov Kyjeva, aby mali pripravenú reakciu, pretože ďalší štát, ktorý sa zapojí do vojny, bude predstavovať novú hrozbu. Ruský prezident Vladimir Putin doteraz využíval predovšetkým susedné Bielorusko ako nástupný priestor pre svoju vojnu.

Prečítaj si aj tieto články: 

18. októbra 2024 o 10:40 Čas čítania 0:45 AKTUÁLNE: Fico považuje Zelenského plán víťazstva za kontroverzný. Ukrajina v NATO vraj nie je dobrý nápad AKTUÁLNE: Fico považuje Zelenského plán víťazstva za kontroverzný. Ukrajina v NATO vraj nie je dobrý nápad
18. októbra 2024 o 8:47 Čas čítania 0:47 Fico sa stretol so Zelenským: Povedal som mu veľa vecí, odkázal ukrajinský prezident Fico sa stretol so Zelenským: Povedal som mu veľa vecí, odkázal ukrajinský prezident
17. októbra 2024 o 16:10 Čas čítania 0:46 Putinovi nemusí vyjsť jeho plán víťazstva vo vojne na Ukrajine. Odborníci vysvetľujú dôvody Putinovi nemusí vyjsť jeho plán víťazstva vo vojne na Ukrajine. Odborníci vysvetľujú dôvody
Domov
Zdieľať
Diskusia