Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
18. apríla 2023 o 20:41
Čas čítania 0:50

Rusi zrejme v Bratislave špehujú a odpočúvajú ľudí pomocou špeciálnych antén, zistili investigatívni novinári

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Využívajú na to strechy budov veľvyslanectiev a diplomatických misií s rôznymi druhmi antén.

Ruské tajné služby sa podľa Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) môžu v Bratislave venovať špionáži pomocou rôznych antén. Podľa novej analýzy ruské veľvyslanectvo zhromažďuje spravodajské dáta vďaka zachytávaniu signálov. Tieto špionážne antény sú umiestnené predovšetkým na strechách budov.

Investigatívne centrum v spolupráci s európskymi investigatívnymi novinármi preskúmalo strechy a anténne systémy ruských veľvyslanectiev v Európe. Napočítalo na nich minimálne 182 satelitných antén a desiatky až stovky antén iných typov. Slovenský anonymný expert predpokladá, že Rusi dokážu predovšetkým odpočúvať telefonické hovory.

Mnohé antény vidieť aj pri pohľade na budovu veľvyslanectva Ruskej federácie z priľahlej Ulice Borisa Nemcova. Niektoré antény signály dokážu len prijímať, no viaceré môžu mať aj iné využitie.

Zdroj blízky slovenským tajným službám povedal, že intenzívne „a nielen vizuálne“ sleduje, aké zariadenia na ruskom veľvyslanectve sú. „Naozaj vždy, keď tam namontujú niečo nové, hneď posielame správy a fotky spojencom a konzultujeme s nimi, čo to je, načo to slúži. A potom robíme pasívne opatrenia, teda že to sledujeme. Ale aj aktívne opatrenia. Teda že ich rušíme,“ hovorí.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Na zistenia ICJK reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď. „My, samozrejme, nie sme naivní a veľmi dobre vieme, čo, akým spôsobom a s akou technikou robia predstavitelia ruských spravodajských služieb s diplomatickým krytím, a boli by sme naivní, ak by sme neurobili adekvátne protiopatrenia,“ povedal.

Domov
Zdieľať
Diskusia