Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
25. apríla 2023, 8:01
Čas čítania 0:52

Slováci možno ušetria na ovocí a zelenine. Veľká novela chce povoliť predaj lacných „škaredých“ potravín

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Po novom bude možné predávať aj škaredé ovocie a zeleninu. Napriek menším nedokonalostiam sa tak k ľuďom dostanú zdravé a vysokonutričné potraviny za dostupnejšie ceny.

Európska komisia sa rozhodla bojovať proti plytvaniu potravinami. Navrhla revíziu už existujúcich obchodných noriem, ktoré sa vzťahujú na viaceré potraviny. Okrem zníženia plytvania jedlom je jej cieľom pomôcť spotrebiteľom nakupovať informovanejšie a v záujme zdravia, priblížila na webe. 

Do predaja by sa po novom mohli dostať aj „škaredé“ ovocie a zelenina. Návrh by mal zmierniť problém potravinového odpadu a plytvania v rámci Európskej únie. Predávať by sa tak mohli potraviny aj s vonkajšími chybami, ktoré sú stále vhodné na konzumáciu. 

Predávať by bolo možné aj výrobky poškodené v dôsledku prírodných katastrof a ďalších výnimočných okolností. Dôležitou podmienkou na predaj by bola ich maximálna bezpečnosť. 

Napriek menším nedokonalostiam by sa tak k ľuďom dostali zdravé a vysokonutričné potraviny za dostupnejšie ceny. 

Ďalšou zmenou by malo zvýšenie transparentnosti pre spotrebiteľov. Na etikete všetkých výrobkov pribudne informácia o krajine pôvodu. Vzťahovať sa to bude napríklad na med, orechy, sušené ovocie, zrejúce banány, ako aj na orezané, spracované a narezané ovocie a zeleninu. 

Zelenina.
Zelenina. Zdroj: Wikimedia Commons/Tiia Monto

Zmena obchodných noriem pre agropotravinové výrobky sa bude týkať aj džemov, ovocných štiav, vajec a ďalších produktov. Detaily publikujú predkladatelia návrhu na webe Európskej komisie.

12. marca 2024, 15:30 Čas čítania 0:21 KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín

Návrh zákona zatiaľ neprešiel inštitúciami Európskej únie, v krátkom čase sa však k nemu bude môcť vyjadriť aj odborná verejnosť. Následne poputuje novela s pripomienkami Európskemu parlamentu. Tento proces bude trvať ešte minimálne niekoľko mesiacov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia