Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
5. mája 2023, 14:30
Čas čítania 3:13

Čo robiť, keď dostaneš pokutu za rýchlosť, parkovanie či chýbajúcu diaľničnú známku? Takto môžeš postupovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Neznalosť zákona neospravedlňuje. Na situácie spojené s udelením dopravných pokút sme sa preto spýtali právnika a zisťovali, ako správne postupovať.

Dostať dopravnú pokutu nie je nič príjemné. O to viac je dôležité, aby sme poznali svoje práva a najmä spôsoby, ako obdobné situácie vyriešiť čo najlepšie. Zopár praktických otázok spojených s dopravnými priestupkami sme položili Michalovi Lapšanskému, partnerovi v právnickej firme Vojčík & Partners.

Budem platiť za pokutu viac, ak ju nezaplatím na mieste?
Budem platiť za pokutu viac, ak ju nezaplatím na mieste? Zdroj: Polícia SR

V Refresheri sa často venujeme aj praktickým radám, ako riešiť bežné situácie v živote aj vtedy, keď sa dostaneme do nepríjemností. Pomocou rád odborníkov sa v sérií niekoľkých článkov snažíme čo najlepšie vysvetliť, aké máme v daných situáciách práva a aké sú možnosti na ich vyriešenie. Jednou z takýchto tém sú aj dopravné pokuty. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom klubu REFRESHER+ a dostaň sa k prémiovému obsahu. 

1. Aké mám možnosti v prípade, ak dostanem pokutu a mám pocit, že som priestupok nespáchal?

Ak máš pocit, že si priestupok nespáchal, právnik odporúča, aby si pokutu na mieste nezaplatil a vyjadril nesúhlas s blokovým konaním. V takomto prípade má policajt povinnosť s tebou spísať správu o výsledku objasňovania priestupku. „Následne sa vec postúpi na prerokovanie príslušnému orgánu v správnom konaní, kde dôkazné bremeno nesie policajt, ktorý priestupok riešil,“ dopĺňa Lapšanský. 


2. Budem platiť viac, ak pokutu neuhradím na mieste? 

Ak si dostal pokutu a nemáš dostatok peňazí na jej zaplatenie, policajt ti na mieste vydá blok na pokutu, ktorý by mal zároveň obsahovať aj poučenie o spôsobe zaplatenia pokuty, o dátume, do kedy ju musíš zaplatiť, ale aj poučenie o následkoch, ak by si to neurobil. Právnik však upozorňuje na to, že ak blok raz prevezmeš, potvrdzuješ tým spáchanie priestupku, no výška pokuty sa nemení. „Samotná výška pokuty môže byť vyššia, ak sa vec bude prerokovávať v rámci správneho konania,“ dodáva právnik.

Domov
Zdieľať
Diskusia