Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. mája 2023 o 20:03
Čas čítania 1:08

Ukrajina zverejnila dátum, do ktorého môže padnúť Bachmut. Rusi sa vraj spoliehajú na historickú symboliku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O toto mesto v Doneckej oblasti bojujú už od augusta 2022.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová tvrdí, že ruské jednotky chcú ovládnuť mesto Bachmut na východe Ukrajiny do 9. mája. V snahe dosiahnuť tento cieľ sťahujú žoldnierov z Vagnerovej skupiny z iných častí frontovej línie, uviedla v piatok Maľarová podľa agentúry Reuters. Dodala, že ukrajinské jednotky v Bachmute sú nielen v defenzíve, ale vedú aj útoky.

Spoliehajú sa na historickú symboliku

Maľarová to povedala v čase, keď zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin deklaroval, že jeho muži sa do 10. mája z Bachmutu stiahnu pre veľké straty a nedostatočné zásoby munície. „Rusi inklinujú k symbolike a ich kľúčovým historickým mýtom je 9. máj,“ konštatovala Maľarová s tým, že Rusi „si naozaj stanovili cieľ ovládnuť Bachmut do tohto dátumu“.

Aj podľa hovorcu východnej skupiny vojsk ukrajinskej armády Serhija Čerevatého ruská armáda v Bachmute naďalej útočí a ťažké boje pokračujú.

Boje o Bachmut trvajú od augusta minulého roka. Napriek postupu sa ruským jednotkám — i s účasťou vagnerovcov — stále nepodarilo mesto úplne obsadiť.

 Na leteckej snímke dym stúpa z budov počas bojov v ukrajinskom meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 26. apríla 2023.
Na leteckej snímke dym stúpa z budov počas bojov v ukrajinskom meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 26. apríla 2023. Zdroj: TASR/AP

Reuters konštatuje, že hoci má mesto Bachmut, kde pred vojnou žilo asi 70-tisíc obyvateľov, z vojensko-strategického hľadiska sporný význam, obe strany oň zvádzajú urputné boje, v ktorých zaznamenávajú veľké straty.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Rusko si Deň víťazstva pripomína každoročne 9. mája vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok potvrdil, že na tohtoročnej prehliadke v Moskve sa zúčastní aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý prednesie prejav.

O Putinovej účasti sa špekulovalo vzhľadom na incident, ktorý sa odohral v noci na stredu. Podľa Kremľa išlo o pokus o útok bezpilotným lietadlom na sídlo ruského prezidenta. Ruský Vyšetrovací výbor tvrdí, že útok inicioval „kyjevský režim“.

Z Bachmutu a okolia, ako aj z ďalších vojnou postihnutých miest na Ukrajine Refresher priniesol niekoľko autentických reportáží. Klikni sem a prečítaj si viac.

Domov
Zdieľať
Diskusia