Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
26. mája 2023, 13:10
Čas čítania 0:56

Mladá slovenská podnikateľka prišla na Facebooku o 130-tisíc eur. Urobila bežnú chybu, ktorej sa dopúšťa skoro každý

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Klikanie na neoverené odkazy či sťahovanie neznámych súborov sa týka väčšiny používateľov internetu.

Prevádzkovateľka e-shopu s módou Lucia sa stala obeťou facebookového podvodu a prišla takmer o 130-tisíc eur, informuje portál tvnoviny.sk. Sociálne siete využívala na reklamu a marketing svojej firmy, no aj napriek dostatočnému zabezpečeniu sa do jedného z jej zariadení dostal vírus.

Do zariadenia sa vírus mohol dostať po kliknutí na neoverený odkaz či stiahnutím neznámych súborov alebo aplikácií, ktorých pôvod používateľ nepozná. Keď už sa malvér nachádzal v smartfóne, hackeri jej následne zablokovali prístup k facebookovému účtu a prevzali nad ním kontrolu.

Vírus sa v prípade Lucie dostal do súkromného účtu správcu stránky, vďaka čomu hacker získal prístup k celej stránke a znemožnil prístup ostatným administrátorom. Poškodená žena mala v účte určenom na reklamné účely uložené bankomatové karty, z ktorých začali hackeri prostredníctvom automatických platieb sťahovať vysoké sumy peňazí.

Peniaze strhávali viackrát za hodinu

„Ak nastavia na účte obrovský denný limit, peniaze vám to strháva viackrát za hodinu a vy o tom vôbec nemusíte tušiť,“ uviedla poškodená Lucia.

Luciu tento hackerský útok stál približne 130-tisíc eur, no podozrivú aktivitu si stihla všimnúť skôr, ako stratila ešte viac peňazí.. „Karty sme dali v banke ihneď zablokovať, ale ak by sa to stalo napríklad v noci, tak týmto spôsobom je možné účty kompletne vybieliť,“ dodala k svojmu nepríjemnému zážitku.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Pred podobnými situáciami je podľa expertov najlepšia ochrana prevencia. Okrem pravidelnej zmeny hesiel je dôležité aj to, aby si človek heslá neukladal v prehliadačoch a vyžadoval od všetkých správcov dvojstupňové overenie. 

podvod, peniaze, facebook
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske, Solen Feyissa
Domov
Zdieľať
Diskusia