Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
26. mája 2023 o 13:10
Čas čítania 0:56

Mladá slovenská podnikateľka prišla na Facebooku o 130-tisíc eur. Urobila bežnú chybu, ktorej sa dopúšťa skoro každý

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Klikanie na neoverené odkazy či sťahovanie neznámych súborov sa týka väčšiny používateľov internetu.

Prevádzkovateľka e-shopu s módou Lucia sa stala obeťou facebookového podvodu a prišla takmer o 130-tisíc eur, informuje portál tvnoviny.sk. Sociálne siete využívala na reklamu a marketing svojej firmy, no aj napriek dostatočnému zabezpečeniu sa do jedného z jej zariadení dostal vírus.

Do zariadenia sa vírus mohol dostať po kliknutí na neoverený odkaz či stiahnutím neznámych súborov alebo aplikácií, ktorých pôvod používateľ nepozná. Keď už sa malvér nachádzal v smartfóne, hackeri jej následne zablokovali prístup k facebookovému účtu a prevzali nad ním kontrolu.

Vírus sa v prípade Lucie dostal do súkromného účtu správcu stránky, vďaka čomu hacker získal prístup k celej stránke a znemožnil prístup ostatným administrátorom. Poškodená žena mala v účte určenom na reklamné účely uložené bankomatové karty, z ktorých začali hackeri prostredníctvom automatických platieb sťahovať vysoké sumy peňazí.

Peniaze strhávali viackrát za hodinu

„Ak nastavia na účte obrovský denný limit, peniaze vám to strháva viackrát za hodinu a vy o tom vôbec nemusíte tušiť,“ uviedla poškodená Lucia.

Luciu tento hackerský útok stál približne 130-tisíc eur, no podozrivú aktivitu si stihla všimnúť skôr, ako stratila ešte viac peňazí.. „Karty sme dali v banke ihneď zablokovať, ale ak by sa to stalo napríklad v noci, tak týmto spôsobom je možné účty kompletne vybieliť,“ dodala k svojmu nepríjemnému zážitku.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Pred podobnými situáciami je podľa expertov najlepšia ochrana prevencia. Okrem pravidelnej zmeny hesiel je dôležité aj to, aby si človek heslá neukladal v prehliadačoch a vyžadoval od všetkých správcov dvojstupňové overenie. 

podvod, peniaze, facebook
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske, Solen Feyissa
Domov
Zdieľať
Diskusia