Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. mája 2023, 10:30
Čas čítania 0:55

VIDEO: Čínska stíhačka riskantným manévrom ohrozila americké lietadlo tak, že sa otriaslo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Incident sa odohral v období už aj tak zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Pekingom.

Pilot čínskej stíhačky urobil minulý týždeň nad Juhočínskym morom zbytočne agresívny manéver blízko amerického prieskumného lietadla, ktoré sa preto otriaslo. Oznámila to americká armáda s tým, že prípad sa stal v medzinárodných vodách. 


Incident sa odohral v období už aj tak zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Pekingom, spôsobeného politikou voči Taiwanu a údajným čínskym špionážnym balónom, ktorý tento rok letel nad územím USA a tie ho následne zostrelili.


„Čínska stíhačka preletela v piatok priamo pred nosom amerického prieskumného lietadla RC-135 a donútila ho tak letieť cez vzniknuté turbulencie,“ uviedlo v oznámení indo-pacifické velenie USA (INDOPACOM).


„RC-135 vykonávalo bezpečné a obvyklé operácie nad Juhočínskym morom v medzinárodnom vzdušnom priestore v súlade s medzinárodným právom,“ dodalo velenie. Zároveň odtajnilo a zverejnilo video zachytávajúce stíhačku, ako preletí popred americké lietadlo, ktoré sa v následných turbulenciách viditeľne zatrasie.


Vysokopostavený predstaviteľ amerických ozbrojených síl povedal, že nastal „alarmujúci nárast v počte riskantných incidentov a konfrontácií vyvolaných čínskymi lietadlami a loďami na mori“. Takéto akcie môžu podľa neho „zapríčiniť nebezpečnú situáciu alebo nesprávny odhad“.


„Neveríme, že piloti takto konajú nezávisle. Myslíme si, že je to súčasť širšieho plánu,“ uviedol predstaviteľ. Podobný prípad s čínskym lietadlom a americkým RC-135 sa stal aj vlani v decembri, keď bol americký stroj donútený urobiť uhýbacie manévre, aby nedošlo ku kolízii, informovalo vtedy INDOPACOM.

Domov
Zdieľať
Diskusia