Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
4. júla 2023 o 8:30
Čas čítania 3:29

Rodičia žiakov zo školy, ktorú v Bratislave podpálil študent, vyvracajú špekulácie. Takýto prístup majú učitelia, opisujú v liste

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rodičia odmietajú tvrdenia, že by bol na ich deti vyvíjaný príliš veľký tlak zo strany školy.

Absolventi a rodičia žiakov Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázium Teplická v Bratislave, ktorú v sobotu skoro ráno podpálil jeden zo žiakov, zverejnili otvorený list. Vyjadrili v ňom plnú podporu a dôveru vedeniu. Odmietajú, že by bol na ich deti vyvíjaný prílišný tlak zo strany vedenia školy.

„Netušíme, čo sa skrýva za individuálnou tragédiou z tohto víkendu, a ani nám neprináleží skúmať či hodnotiť to. Nechávame to v kompetencii zodpovedných orgánov a inštitúcií,“ uviedli v úvode a zároveň vyjadrili podporu rodine obete a škole. 

Za školou stoja

Podľa ich slov škola stojí za vynikajúcimi výsledkami žiakov a právom jej patrí miesto medzi najúspešnejšími školami na Slovensku. V liste ďalej uviedli, že škola kladie popri vzdelávaní dôraz „na ľudskú stránku, toleranciu a vzájomný rešpekt. Láskavý prístup (školy) umožňuje rozvíjať a podporovať individuálne talenty a nadanie našich detí“. Podľa slov rodičov škola stelesňuje vzdelávaciu inštitúciu v 21. storočí. 

Rodičia vo vyhlásení popreli špekulácie o tom, že by škola vyvíjala na žiakov tlak.  „Absolútne nesúhlasíme s názorom, že deti nemôžu zlyhať, byť slabšie, a to len z dôvodu, že sú nadané. Naopak, deti sú vedené k tomu, že môžu robiť chyby, majú na ne právo, pretože práve chyby im pomáhajú učiť sa, a nemusia sa za ne hanbiť,“ píšu. 

Dve tragédie za pár mesiacov

Školu pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v Bratislave navštevoval 18-ročný Benjamin, ktorý v sobotu (1. 7.) v skorých ranných hodinách vnikol do budovy a založil požiar, pri ktorom zomrel. Z rovnakej školy pochádzal aj strelec, ktorý na Zámockej ulici pred podnikom Tepláreň v Bratislave zabil dve osoby. 

Kompletné znenie otvoreného listu:
Tragické udalosti sobotného rána (1. 7. 2023) hlboko zasiahli nás všetkých.
V prvom rade by sme chceli vyjadriť spoluúčasť rodine obete a tiež vedeniu,
pedagógom a žiakom Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠPMNDaG)

Teplická v Bratislave. Netušíme, čo sa skrýva za individuálnou tragédiou z tohto
víkendu, a ani nám neprináleží skúmať či hodnotiť to. Nechávame to v kompetencii
zodpovedných orgánov a inštitúcií.

V tejto chvíli plnej napätia a neistoty však chceme my, rodičia detí študujúcich na
tejto škole a absolventi školy, vyjadriť plnú podporu a dôveru vedeniu,
pedagogickému zboru a psychológom školy.

Táto škola je známa a unikátna tým, že vzdeláva nadané deti a dosahuje vynikajúce
výsledky. Dlhodobo patrí medzi najúspešnejšie na Slovensku (naposledy prvé miesto v rebríčku INEKO za školský rok 2021/2022), jej žiaci pravidelne obsadzujú popredné priečky na slovenských a aj medzinárodných olympiádach a súťažiach. Deti sú vedené a podporované v samostatnom kritickom myslení, triezvom a racionálnom vyhodnocovaní informácií a k vzájomnej diskusii s rešpektom, o čom svedčí aj tohtoročné 1. a 3. miesto študentov ŠPMNDaG v celoslovenskom kole olympiády kritického myslenia.

Dnes však chceme hovoriť o inom aspekte vzdelávania detí na tejto škole – a to je jej dôraz na ľudskú stránku, toleranciu a vzájomný rešpekt. V náročných podmienkach slovenského školstva sa vedeniu a pedagogickému zboru dlhodobo darí na škole vytvárať atmosféru ľudskosti, rešpektu a prijatia študentov s ich rôznymi osobnosťami tak, aby sa tam cítili prijatí a v bezpečí. Vnímame dlhoročné obrovské osobné nasadenie vyučujúcich, ktorého výsledkom je, že deti chodia do školy s radosťou, neboja sa klásť otázky, diskutovať, vyjadriť svoj názor. Sú vedené k tolerancii a všeobecnému vzájomnému rešpektu. Zároveň majú ustavičnú možnosť pomoci a podpory niekoľkých školských psychológov.

Individuálny a láskavý prístup umožňuje rozvíjať a podporovať individuálne talenty a nadanie našich detí. Ako rodičia sme vďační, že majú možnosť vzdelávať sa na
takejto škole, ktorá svojou podstatou stelesňuje to, ako by mala vyzerať vzdelávacia inštitúcia v 21. storočí. Pritom nejde o materiálne podmienky tejto školy, ale o hlboko ľudský, rešpektujúci a chápavý prístup každého jedného zamestnanca tejto školy.

Uvedené skutočnosti, ktoré sú našou každodennou skúsenosťou, sú
v úplnom rozpore s medializovaným ojedinelým názorom anonymného rodiča
naznačujúcom tlak zo strany školy na deti. Voči tomuto tvrdeniu sa dôrazne
ohradzujeme, označujeme ho za nepravdivé a nestotožňujeme sa s
ním.

Pedagógovia ŠPMNDaG vytvárajú stimulujúce prostredie pre vzdelávanie detí
tak, aby im umožnili rozvíjať ich prirodzený talent a nadanie, čo je vo svojej podstate nezlučiteľné s akýmkoľvek nátlakom.

Úspešnosť tohto prístupu dokumentujú už spomínané vynikajúce výsledky, ktoré
žiaci ŠPMNDaG dlhodobo dosahujú. Absolútne nesúhlasíme s názorom,
že deti nemôžu zlyhať, byť slabšie, a to len z dôvodu, že sú nadané. Naopak, deti sú
vedené k tomu, že môžu robiť chyby, majú na ne právo, pretože práve chyby im
pomáhajú učiť sa, a nemusia sa za ne hanbiť. Škola nevedie deti k predstave o
samých sebe, že sú najlepšie. Škola deti stimuluje a podporuje v rozvoji ich nadania a talentu.

Žiadame médiá o zdržanlivosť pri komentovaní nedávnej tragickej udalosti a dávanie do súvislosti s podstatou a charakterom tejto školy. Zverejňovanie neoverených informácií a z kontextu vytrhnutých faktov hlboko zasahuje naše deti, ktoré sú so svojou školou stotožnené a v citlivom tínedžerskom veku ťažko spracúvajú pocity smútku a krivdy, ktoré to v nich vzbudzuje.

Zároveň žiadame médiá o zdržanlivosť pri dávaní do súvisu tejto tragickej udalosti s tragédiou na Zámockej ulici. Tieto dve udalosti podľa zatiaľ dostupných udalostí
nemajú žiadnu vzájomnú súvislosť. Škola venovala veľmi veľa času a energie
minimalizovaniu následkov udalosti na Zámockej ulici na psychiku detí a zároveň
prevencii podobným či iným udalostiam.

Na záver zdôrazňujeme, že my ako rodičia žiakov tejto školy a absolventi
vyjadrujeme plnú nespochybniteľnú podporu a dôveru tejto škole, vzdelávaciemu
programu pre nadané deti, vedeniu školy, všetkým pedagógom, psychológom
a ostatným zamestnancom školy.
Rodičia študentov a absolventi Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠPMNDaG) Teplická v Bratislave

V Bratislave dňa 3. 7. 2023
Domov
Zdieľať
Diskusia