Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
16. júla 2023, 13:46
Čas čítania 1:26

FOTO: Maďarský PRIDE mal desaťtisíce účastníkov. 38 veľvyslanectiev vyzvalo lídrov krajiny na rešpektovanie a ochranu LGBT+ ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ide v poradí o 28. pochod za práva LGBT+ ľudí.

Desaťtisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na pochode Pride za ochranu práv LGBT+ ľudí v maďarskom hlavnom meste Budapešť. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Podľa organizátorov vyšlo v horúčave do ulíc maďarskej metropoly približne 35 000 ľudí. Medzi účastníkmi podujatia bol aj americký veľvyslanec v Maďarsku David Pressman. 

V piatok vydalo 38 veľvyslanectiev vrátane USA spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú Maďarsko, aby urobilo viac pre rešpektovanie a ochranu ľudí z LGBTQI+ komunity. List poslal každý členský štát Európskej únie okrem Poľska.

„Odmietame a odsudzujeme všetky násilné činy, nenávistné prejavy, obťažovanie, stigmatizáciu a diskrimináciu jednotlivcov alebo komunít na základe ich sexuálnej orientácie, rodovej identity alebo prejavu alebo rodových charakteristík a podporujeme boj proti vyššie uvedeným činom,“ píše sa v liste.

„Znepokojujú nás zákony a politická rétorika, a to aj v Maďarsku, ktoré sú v rozpore so zásadami nediskriminácie, s medzinárodnými zákonmi o ľudských právach a ľudskej dôstojnosti a prispievajú k stigmatizácii komunity LGBTQI+. Zdôrazňujeme, že je potrebné, aby lídri a vlády tu aj inde rešpektovali a chránili práva LGBTQI+ jednotlivcov a komunít a aby ukončili zákony a politiky, ktoré ich diskriminujú.“

List poslali po tom, ako v Maďarsku uložili kníhkupeckej spoločnosti Líra pokutu za porušenie predpisov na ochranu spotrebiteľa vo výške 12 miliónov forintov (32 000 eur) za nesprávnu distribúciu publikácie Heartstopper britskej autorky Alice Osemanovej. Kniha už má aj seriálové spracovanie, je to romantický príbeh o dvoch chlapcoch.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Podobné knihy sa však nesmú podľa maďarských zákonov dostať do rúk maloletým – kníhkupectvá tak musia ponúkať tituly s náznakom LGBT+ tém zabalené v plaste, aby ich nebolo možné pred kúpou čítať.

Maďarský parlament schválil 15. júna 2021 vládny návrh zákona o ochrane pred pedofíliou, ktorý rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírili aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Kontroverzný zákon stanovuje, že mladí ľudia do 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ ani akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“.

28. PRIDE pochod v Budapešti 15. júla 2023.
28. PRIDE pochod v Budapešti 15. júla 2023. Zdroj: TASR/Tamas Kovacs/MTI via AP
28. PRIDE pochod v Budapešti 15. júla 2023.
28. PRIDE pochod v Budapešti 15. júla 2023. Zdroj: TASR/Tamas Kovacs/MTI via AP
Domov
Zdieľať
Diskusia