Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
7. augusta 2023 o 11:20
Čas čítania 1:28

MAPA: Slovensko naďalej sužujú povodne, v týchto okresoch pretrváva najväčšie riziko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Len v nedeľu museli hasiči zasahovať 146-krát.

Riziko povodní po upršanom víkende stále pretrváva v mnohých oblastiach krajiny. Situáciu komplikujú naďalej výdatné dažde. Podľa ministerstva vnútra je dnes mimoriadna situácia vyhlásená až v desiatkach obcí, a to predovšetkým v okresoch Rožňava a Revúca.

TV Markíza tvrdí, že stupne povodňovej aktivity sú stále vyhlásené v 35 obciach, pričom v 15 z nich pretrváva tretí stupeň povodňovej aktivity. Počas víkendu spôsobili dlhotrvajúce a intenzívne zrážky problémy predovšetkým v obciach na juhu Slovenska v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. Zaplavilo tam mnohé cesty, pivnice, ale aj prízemia budov.

V južnej časti okresu Revúca došlo cez víkend v dôsledku dlhotrvajúcich a prívalových zrážok k zaplaveniu miestnych častí v ôsmich obciach. Voda zaplavila pozemky na západnom okraji mesta Tornaľa, v obci Gemerský Sad bolo v dôsledku povodne zatopených niekoľko rodinných domov i obecné budovy.

Tretí stupeň povodňovej aktivity v okrese Revúca je aktuálne vyhlásený v obciach Gemerský Sad, Hucín, Gemerské Teplice, Gemer, Držkovce, Lubeník, Turčok a v meste Tornaľa. Voda cez víkend podľa Škvarlu vo viacerých obciach zaplavila pivničné i obytné priestory či miestne komunikácie.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Najväčšie škody už povodeň spôsobila v obci Gemerský Sad a v meste Tornaľa. Pri meste Tornaľa došlo v nedeľu k pretekaniu hrádze rieky Slaná. Voda zaplavila pozemky pri prameni minerálnej vody Gemerka i časť mestského parku Zoltánka, v ktorom mali v týchto dňoch začať práce v rámci projektu jeho revitalizácie. Ako dodala, s odčerpávaním vody zo zaplavených pozemkov sa hasičom podarilo začať až v pondelok ráno po poklese hladiny v rieke Slaná.


V obci Gemerský Sad spôsobila povodeň škody v oboch obecných častiach Nováčany a Mikolčany. „Voda zaplavila verejné priestranstvá, záhrady aj pivnice. Na jednej ceste začalo trhať aj asfalt,“ uviedol starosta Vojtech Pataki s tým, že vrátane obecného úradu či kultúrneho domu bolo zatopených približne desať objektov.

MV SR
Zdroj: MV SR

SHMÚ v pondelok vydal hydrologické výstrahy druhého a prvého stupňa pred povodňami. Výstrahy druhého stupňa pred povodňami vydali meteorológovia pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Predbežne platia do utorka 10.00 h.


Hydrologické výstrahy prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platia do pondelka 15.00 h pre okresy Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice, Košice-okolie (Bodva), Košice-okolie (Hornád). V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš platia výstrahy prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa do 17.00 h.

Domov
Zdieľať
Diskusia