Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
7. augusta 2023 o 11:20
Čas čítania 1:28

MAPA: Slovensko naďalej sužujú povodne, v týchto okresoch pretrváva najväčšie riziko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Len v nedeľu museli hasiči zasahovať 146-krát.

Riziko povodní po upršanom víkende stále pretrváva v mnohých oblastiach krajiny. Situáciu komplikujú naďalej výdatné dažde. Podľa ministerstva vnútra je dnes mimoriadna situácia vyhlásená až v desiatkach obcí, a to predovšetkým v okresoch Rožňava a Revúca.

TV Markíza tvrdí, že stupne povodňovej aktivity sú stále vyhlásené v 35 obciach, pričom v 15 z nich pretrváva tretí stupeň povodňovej aktivity. Počas víkendu spôsobili dlhotrvajúce a intenzívne zrážky problémy predovšetkým v obciach na juhu Slovenska v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. Zaplavilo tam mnohé cesty, pivnice, ale aj prízemia budov.

V južnej časti okresu Revúca došlo cez víkend v dôsledku dlhotrvajúcich a prívalových zrážok k zaplaveniu miestnych častí v ôsmich obciach. Voda zaplavila pozemky na západnom okraji mesta Tornaľa, v obci Gemerský Sad bolo v dôsledku povodne zatopených niekoľko rodinných domov i obecné budovy.

Tretí stupeň povodňovej aktivity v okrese Revúca je aktuálne vyhlásený v obciach Gemerský Sad, Hucín, Gemerské Teplice, Gemer, Držkovce, Lubeník, Turčok a v meste Tornaľa. Voda cez víkend podľa Škvarlu vo viacerých obciach zaplavila pivničné i obytné priestory či miestne komunikácie.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Najväčšie škody už povodeň spôsobila v obci Gemerský Sad a v meste Tornaľa. Pri meste Tornaľa došlo v nedeľu k pretekaniu hrádze rieky Slaná. Voda zaplavila pozemky pri prameni minerálnej vody Gemerka i časť mestského parku Zoltánka, v ktorom mali v týchto dňoch začať práce v rámci projektu jeho revitalizácie. Ako dodala, s odčerpávaním vody zo zaplavených pozemkov sa hasičom podarilo začať až v pondelok ráno po poklese hladiny v rieke Slaná.


V obci Gemerský Sad spôsobila povodeň škody v oboch obecných častiach Nováčany a Mikolčany. „Voda zaplavila verejné priestranstvá, záhrady aj pivnice. Na jednej ceste začalo trhať aj asfalt,“ uviedol starosta Vojtech Pataki s tým, že vrátane obecného úradu či kultúrneho domu bolo zatopených približne desať objektov.

MV SR
Zdroj: MV SR

SHMÚ v pondelok vydal hydrologické výstrahy druhého a prvého stupňa pred povodňami. Výstrahy druhého stupňa pred povodňami vydali meteorológovia pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Predbežne platia do utorka 10.00 h.


Hydrologické výstrahy prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platia do pondelka 15.00 h pre okresy Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice, Košice-okolie (Bodva), Košice-okolie (Hornád). V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš platia výstrahy prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa do 17.00 h.

Domov
Zdieľať
Diskusia