Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. augusta 2023, 12:54
Čas čítania 0:39

Fiasko po 47 rokoch čakania. Ruská lunárna sonda sa rozbila na povrchu Mesiaca

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Sonda Luna-25 doslova prestala existovať.

Ruská lunárna sonda Luna-25 stroskotala na povrchu Mesiaca. Oznámila to priamo ruská vesmírna agentúra Roskosmos, ktorá uviedla, že so sondou stratili spojenie v sobotu krátko po tom, ako sa na jej palube vyskytli problémy počas presunu na predpripravenú obežnú dráhu.

„Prístroj sa dostal na nepredvídateľnú obežnú dráhu a prestal existovať v dôsledku kolízie s povrchom Mesiaca,“ uviedol Roskosmos. Išlo o prvú ruskú lunárnu misiu za uplynulých 47 rokov.

Bezpilotnú sondu Luna-25 vážiacu približne 800 kilogramov vyniesla do vesmíru raketa Sojuz, ktorá odštartovala ešte minulý piatok (11. augusta) z kozmodrómu Vostočnyj na východe Ruska. Modul mal pristáť na južnom póle Mesiaca až v pondelok (21. augusta).

Stále tak platí, že na Mesiaci sa zatiaľ podarilo pristáť iba trom krajinám – Sovietskemu zväzu, Spojeným štátom a Číne. Moskva sa touto misiou snažila nadviazať na svoj dávny vesmírny program, ktorý bol v čase Sovietskeho zväzu priekopníckym.

Domov
Zdieľať
Diskusia