Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Daniel Mikolášik
27. augusta 2023, 15:17
Čas čítania 0:47

U rodičov býva viac ako pol milióna dospelých Slovákov. V „mama hoteli“ sú prevažne muži po tridsiatke

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Slováci sa z rodičovského hniezdočka neponáhľajú.

Na Slovensku žije v spoločnej domácnosti spolu so svojimi rodičmi alebo jedným z rodičov 564 228 dospelých, prevažujú muži. Vyplýva to z prieskumu Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder.


„Z viac ako pol milióna obyvateľov žijúcich v dospelosti u rodičov muži tvoria takmer 70 percent a dokonca máme vekovú kategóriu od 30 do 49 rokov, kde je to viac ako 73 percent,“ priblížila hovorkyňa. Oproti sčítaniu v roku 2011 je to výrazná zmena spoločenského trendu. Vtedy prevládali práve 30-ročné ženy, ktoré žili s rodičmi.

15. novembra 2022, 16:30 Čas čítania 4:03 Slováci nám prezradili, prečo po tridsiatke žijú u rodičov: Na potraviny neminiem mesačne ani cent a ušetrím 40 % výplaty (Anketa) Slováci nám prezradili, prečo po tridsiatke žijú u rodičov: Na potraviny neminiem mesačne ani cent a ušetrím 40 % výplaty (Anketa)

V domácnostiach, ktoré sú tvorené manželským párom, žije podľa SODB 202 až 313 387 nezávislých detí. „V neúplných rodinných cenzových domácnostiach len spolu s matkou žije v rôznych vekových kategóriách 191 522 dospelých detí,“ dodala hovorkyňa.

S osamelým otcom žije takmer 39 000 dospelých vo všetkých vekových kategóriách. V type domácností, kde rodičia žijú ako druh a družka, zostáva v rôznych vekových kategóriách žiť 20 403 dospelých.

Prečo sa Slováci z rodičovského hniezdočka neponáhľajú ani napriek tomu, že väčšina ich rovesníkov sa už dávno dokázala osamostatniť – nájsť si prácu, rodinu a vlastný byt alebo aspoň prenájom, nám obyvatelia „mama hotelov“ prezradili v tomto článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia