Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
3. septembra 2023 o 8:38
Čas čítania 1:04

Ukrajinci prelomili prvú ruskú obrannú líniu pri Záporoží. Rusi jej vybudovaniu venovali 60 % svojho času a zdrojov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

„Všetko je pred nami,“ povedal pre The Guardian generál Olexandr Tarnavskyj.

Popredný ukrajinský generál v rozhovore pre The Guardian povedal, že ukrajinským silám sa podarilo prelomiť prvú ruskú obrannú líniu pri Záporoží.

Brigádny generál Olexandr Tarnavskyj odhadol, že Rusko venovalo na vybudovanie prvej obrannej línie 60 % svojho času a zdrojov. Každej druhej a tretej venovalo len 20 %, pretože Moskva neočakávala, že sa cez ňu dostanú ukrajinské sily.

„Po týždňoch starostlivých odmínovacích prác očakávame rýchlejšie úspechy,“ povedal generál Tarnavskyj s tým, že sa chystajú na slabšiu druhú líniu. 

„Teraz sme medzi prvou a druhou obrannou líniou,“ povedal, keď poskytoval pre portál Observer prvý rozhovor od prelomenia obrany. Ukrajinské sily sa teraz tlačia na obe strany prielomu a upevňujú svoju kontrolu nad územím zabraným v nedávnych bojoch. 

„Práve dokončujeme ničenie nepriateľských jednotiek, ktoré poskytujú krytie na ústup ruských jednotiek za ich druhú obrannú líniu,“ dodal. Dôkazom, že Moskva pociťuje tlak, je podľa neho to, že presunula svoje jednotky do oblasti z frontových línií vnútri okupovanej Ukrajiny – Cherson na západ a severovýchod.


„Nepriateľ sťahuje zálohy nielen z Ukrajiny, ale aj z Ruska. Ale skôr či neskôr Rusom dôjdu najlepší vojaci. To nám dá impulz útočiť viac a rýchlejšie,“ povedal Tarnavskyj. „Všetko je pred nami.“

Ukrajina zničila 22 dronov

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu skoro ráno oznámili, že pri nočnom ruskom útoku na južnú Odeskú oblasť zničili 22 dronov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Rusko „podniklo z juhu a z juhovýchodu niekoľko vĺn útokov dronmi Šáhid 136/131“, napísali na platforme Telegram ukrajinské vzdušné sily.


Celkovo bolo Ruskom vyslaných 25 dronov Šáhid iránskej výroby a „22 z nich zničili vzdušné sily v spolupráci s protivzdušnou obranou ďalších zložiek ukrajinských ozbrojených síl“, uvádzalo sa na Telegrame.

Domov
Zdieľať
Diskusia