Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. septembra 2023, 15:20
Čas čítania 1:26

Vodiči, pozor. Zákaz parkovania na chodníkoch začína platiť už o pár dní, bratislavská mestská polícia zverejnila detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bratislavská mestská polícia pripomína, že od nedele bude platiť zákaz parkovať na chodníkoch.

Mestská polícia (MsP) v Bratislave pripomína vodičom, že od nedele 1. októbra začne platiť novela zákona o cestnej premávke, ktorá zakazuje parkovanie na chodníkoch. Vyzýva ich preto, aby auto preparkovali už skôr. Vyhnú sa tak pokutám. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová. Prvé oznamy očakáva, zo skúseností z minulosti, už krátko po polnoci.

„Očakávame, že prípadov, ktorými sa budeme musieť zaoberať v prvé mesiace, bude tak veľa, že budeme musieť priorizovať tie, pri ktorých dochádza priamo k ohrozeniu života a zdravia ľudí,“ skonštatovala Krajčovičová s poukázaním na nebezpečné parkovanie vozidiel na a pri priechodoch pre chodcov, jazdu po chodníkoch alebo cyklochodníkoch či parkovanie v križovatkách.

Všetky prijaté oznámenia o nedodržiavaní pravidiel budú preverované a zistené porušenia riešené zákonným spôsobom. Využívať bude polícia najmä inštitút objektívnej zodpovednosti, keď príde pokuta majiteľovi vozidla na adresu trvalého bydliska. V tomto prípade je výška sankcie pevne stanovená na 78 eur. Ak ju uhradí do 15 dní od jej doručenia, znižuje sa na dve tretiny sumy, teda na 52 eur.

17. mája 2024, 18:00 Čas čítania 0:52 Obleč sa s kamošmi do červenej a poď to s nami roztancovať na parket. REFRESHER organizuje druhú edíciu HOT IN HERE 00's PARTY Obleč sa s kamošmi do červenej a poď to s nami roztancovať na parket. REFRESHER organizuje druhú edíciu HOT IN HERE 00's PARTY

„V prípade riešenia priestupku priamo na mieste sa pokuta v blokovom konaní môže vyšplhať do výšky 50 eur. V prípade závažného dopravného priestupku hrozí bloková pokuta do 150 eur,“ podotkla Krajčovičová.

Polícia plánuje pre vodičov informačnú kampaň

Mestská polícia v súčasnosti analyzuje vyťaženie hliadok s tým, že plánuje posilniť denné služby, aby dokázala zvládnuť nápor volajúcich. Momentálne takisto vyhodnocuje, v ktorých oblastiach je situácia s parkovaním vozidiel na chodníkoch najkritickejšia, teda kde najviac ohrozujú chodcov. Na tieto úseky sa bude zameriavať intenzívnejšie. V týchto dňoch zároveň prebieha informačná kampaň.

Väčšina chodníkov a obrubníkov nebola konštruovaná na záťaž, ktorú spôsobujú vodiči. Výsledkom sú podľa polície zničené obrubníky a popraskaný asfalt, ktorý znepríjemňuje chôdzu a výrazne sťažuje pohyb peším, najmä rodičom s kočíkmi alebo ľuďom na vozíčkoch. Chodníky, ktoré ničia ťažké vozidlá, sú zároveň finančnou záťažou pre obce a mestá, ktoré musia do ich rekonštrukcie investovať výrazne viac peňazí.

Zákaz parkovania na chodníkoch bude platiť celoplošne. Výnimkou budú len úseky, na ktorých to umožní príslušné dopravné značenie alebo dopravné zariadenie. Parkovať na chodníkoch budú môcť aj naďalej bicykle, kolobežky (aj s pomocným motorčekom) a motocykle, pri ktorých ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra.

bratislava
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia