Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
2. októbra 2023, 20:38
Čas čítania 0:50

Policajný prezident Hamran posiela odkaz Ficovi. Už sa rozhodol, či zostane vo funkcii, čaká na zloženie novej vlády

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V prípade, že sa Smeru podarí zostaviť vládu, Hamran odíde z funkcie.

V prípade, že sa víťazovi volieb Robertovi Ficovi podarí zložiť vládu, policajný prezident Štefan Hamran nebude čakať na svoje odvolanie z funkcie. Pre Denník N uviedol, že by v takej situácii z postu šéfa policajtov odišiel dobrovoľne.

Reagoval tak na vyjadrenia lídra strany Smer-SSD Roberta Fica. Ten deň po predčasných voľbách uviedol, že z funkcií odvolá Hamrana aj špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

„Tam, kde Fico začína, ja končím,“ povedal policajný prezident pre Denník N s tým, že si ešte počká na výsledky rokovaní medzi politickými stranami. Ak však po predčasných voľbách vznikne nová vláda, ktorej súčasťou bude Smer, policajný prezident odíde z funkcie.

Hamran nechce byť súčasťou „našich ľudí“

„Naše mentálne svety sú tak diametrálne odlišné, že jednoducho ich nemožno spojiť,“ skonštatoval Hamran. Dodal, že si nevie predstaviť fungovať v systéme „našich ľudí“. Funkčné obdobie policajného prezidenta sa pritom Hamranovi končí až v apríli 2026, keď uplynú štyri roky od jeho vymenovania do funkcie.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Odchod do civilu však Fico nemá očakávať od Daniela Lipšica. Špeciálnemu prokurátorovi aktuálne plynie sedemročné funkčné obdobie, ktoré potrvá až do roku 2028.

V prípade, že by ho chcel Smer na čele s Ficom po zostavení vlády odvolať, musel by v parlamente najprv presadiť zmenu zákona, ktorý by potom poslancom umožnil odvolať Lipšica z Úradu špeciálnej prokuratúry.

Fico deň po voľbách vyhlásil, že chce odvolať policajného prezidenta Štefana Hamrana a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.
Fico deň po voľbách vyhlásil, že chce odvolať policajného prezidenta Štefana Hamrana a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Zdroj: TASR/Pavol Zachar/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia