Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. októbra 2023, 9:00
Čas čítania 0:50

Hraničné kontroly: Slovensko by mohlo Rakúsko pohnať na súd, tvrdí expert

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborník si myslí, že naši susedia nedodržiavajú záväzky, ktoré vychádzajú z práv Európskej únie.

Najnovšie predĺženie kontrol na vnútorných schengenských hraniciach zo strany Rakúska je v rozpore s právom Európskej únie (EÚ). Pre TASR to uviedol Stefan Salomon, docent Katedry európskych štúdií na Amsterdamskej univerzite, ktorý sa zameriava na migráciu a utečenecké právo.


„Z právneho hľadiska by slovenská vláda mohla začať konanie proti Rakúsku za nedodržanie záväzkov vyplývajúcich z práva EÚ,“ povedal Salomon. Kontroly na hraniciach podľa neho narúšajú voľný pohyb v EÚ.


Podľa Salomona Súdny dvor EÚ vo svojom rozsudku z apríla 2022 (vec C-368/20) „jasne uviedol, že akékoľvek predĺženie kontrol na vnútorných hraniciach – alebo ich rozšírenie na slovenskú hranicu – si vyžaduje existenciu novej hrozby“. Nelegálna migrácia však podľa neho nie je novou hrozbou a Rakúsko sa na ňu odvoláva už od roku 2015.


Rakúske hraničné kontroly podľa odborníka vedú k vyšším hospodárskym nákladom slovenských a rakúskych firiem aj ľudí dochádzajúcich za prácou.


Rakúsko zaviedlo 3. októbra kontroly na hraniciach so Slovenskom na počiatočné obdobie desiatich dní. Ich cieľom je podľa rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera zabrániť prevádzačským skupinám a nelegálnej migrácii.


Kontroly na hraniciach so Slovenskom z rovnakého dôvodu zaviedlo aj Poľsko a Česko. Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski uviedol, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že budú predĺžené nad rámec prvých desiatich dní. Slovensko tento týždeň taktiež zaviedlo náhodné kontroly na hraniciach s Maďarskom.

Hranice
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia