Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. novembra 2023, 12:07
Čas čítania 0:49

Transrodoví ľudia môžu byť pokrstení, tvrdí pápež. Vyjadril sa aj ku krstu detí párov rovnakého pohlavia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Transrodoví veriaci môžu prijať krst na základe tých istých podmienok ako ostatní veriaci.

Transrodoví veriaci môžu byť v katolíckej cirkvi pokrstení, ak to nespôsobí škandál alebo zmätok, oznámil v stredu Vatikán. Objasnil tak citlivú oblasť v náuke cirkvi. Dikastérium pre náuku viery, inštitúcia poverená ochranou katolíckej viery, nemá námietky ani proti pokrsteniu detí párov osôb rovnakého pohlavia – či už adoptovaných, alebo narodených náhradnej matke.


Tieto vyhlásenia obsahuje dokument, ktorý reaguje na otázky brazílskeho biskupa a ktorý bol napísaný 31. októbra, ale zverejnili ho až teraz. Dokument schválil pápež František, ktorý opakovane vyhlásil, že cirkev má byť otvorená každému vrátane veriacich z LGBTQ komunity.


Pápež však jasne povedal, že homosexualitu pokladá za „hriech, tak ako je ním každý pohlavný akt mimo manželstva“.


Katolícka náuka definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy s cieľom mať deti.
V dokumente dikastérium uvádza, že transrodoví veriaci „môžu prijať krst na základe tých istých podmienok ako ostatní veriaci, ak neexistuje žiadna taká situácia, v ktorej hrozí vznik verejného škandálu alebo nejasností medzi veriacimi“.


Vzťahuje sa to na niekoho, kto podstúpil hormonálnu liečbu a/alebo operáciu na zmenu pohlavia, píše sa v dokumente. V odpovedi na otázku, či pár osôb rovnakého pohlavia môže byť pokladaný za rodičov dieťa, ktoré má byť pokrstené, dikastérium len uviedlo, že musí existovať opodstatnená nádej, že dieťa bude vychovávané v katolíckej viere.

Pápež František.
Pápež František. Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino
Domov
Zdieľať
Diskusia