Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
14. februára 2024, 10:39
Čas čítania 0:51

Prejav ministerky Šimkovičovej znie, ako keby ho vytvoril ChatGPT. Odznelo v ňom aj protirečivé tvrdenie o zmiešavaní kultúr

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prejav Šimkovičovej v Abú Zabí bol veľmi svojský.

Časť prejavu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej z konferencie v Abú Zabí pôsobí dojmom, ako keby ho niekto napísal pomocou ChatGPT. Poukázal na to šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy.

„Pri ministerke Šimkovičovej je naozaj dôvodné podozrenie, policajný slovník je na mieste, že jej prejavy píše chatGPT alebo iný nástroj umelej inteligencie. Alebo niekto, kto len pospája floskuly, bezobsažné frázy, v ktorých sa objavujú kľúčové slová, ktoré by v prejave mali odznieť,“ napísal v komentári Bárdy.

13. februára 2024, 20:26 Čas čítania 1:02 VIDEO: Slováci sa bavia na angličtine Martiny Šimkovičovej. Po vypočutí prejavu ministerky žiadajú titulky či tlmočníka VIDEO: Slováci sa bavia na angličtine Martiny Šimkovičovej. Po vypočutí prejavu ministerky žiadajú titulky či tlmočníka

Ďalej poukázal na to, že jedna pasáž z vyjadrenia si protirečí s jej ďalším výrokom. Šimkovičová vyzdvihla dôležitosť ochrany jedinečnosti kultúrnych prejavov a zároveň označila rozmanitosť za prirodzenú.

V prejave doslovne uviedla: „No zároveň platí, že národy by si mali chrániť jedinečnosť svojich kultúrnych prejavov, pretože rozmanitosť je prirodzenou súčasťou formovania kultúrnej identity každého národa.“ Ministerka je pritom známa pre svoje kontroverzné vyjadrenia o „nepremiešavaní kultúr“. 

Na jednej z tlačových besied po boku Roberta Fica ministerka povedala: „Kultúra slovenského ľudu má byť slovenská. Tolerujeme iné národné kultúry, ale naša kultúra nie je zmiešavanie iných kultúr.“ Tieto slová sú tak v rozpore so slovami, ktoré odzneli v prejave v Abú Zabí.

Rezort kultúry sme oslovili s otázkou, kto písal ministerke Šimkovičovej prejav a či pri ňom autor nevyužil pomoc programu s umelou inteligenciou. Ministerstvo na naše otázky ani po niekoľkých dňoch nereagovalo.
Domov
Zdieľať
Diskusia