Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. marca 2024, 21:01
Čas čítania 1:18

Európska komisia sleduje kroky Ficovej vlády zamerané na médiá. Podpredsedníčka EK sa chce rozprávať so Šimkovičovou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

EK sa obáva zásahov zo strany slovenskej vlády.

Európska komisia pozorne sleduje kroky slovenskej vlády v oblasti médií. Uviedla to v stredu podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Európsky parlament v stredu tiež schválil nové predpisy na ochranu novinárov a médií v krajinách EÚ pred politickými a ekonomickými zásahmi.

Útlak verejnoprávnych médií na Slovensku

Jourová v rozhovore pre slovenské a české médiá upozornila, že v mene exekutívy EÚ sleduje plány na skrátené medzirezortné pripomienkové konanie návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Uviedla, že ide o začiatok procesu a chce si návrh podrobne preštudovať. Ak sa navrhované zmeny podľa nej uskutočnia, tak bude možné hovoriť o konci nezávislého spravodajstva verejnoprávnych médií na Slovensku a o politickej kontrole.


„Nebezpečenstvo vidím v tom, či programová rada alebo rada pre televíziu a rozhlas bude vyložene pod kontrolou straníckych orgánov, vlády a väčšiny v parlamente. Tak to nemá byť. My aj cez európsky mediálny zákon chceme práve to, aby verejnoprávne médiá zostali verejnoprávnymi,“ vysvetlila.

Chce sa rozprávať s ministerkou Šimkovičovou

Podľa jej slov sa eurokomisia vždy, keď chce zvrátiť nejaký nepriaznivý stav v členských štátoch, pokúša o dialóg. O ten sa bude pokúšať aj s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou, ktorú zatiaľ ešte neoslovila. „Stojím o rozhovor s pani Šimkovičovou. Budem to ponúkať, musíme o týchto veciach hovoriť,“ dodala.


V tejto súvislosti upozornila, že v polovici mája bude v Úradnom vestníku EÚ zapísaný európsky zákon o slobodných médiách, proti ktorému by členské štáty nemali podnikať žiadne „zásadné kroky“. Podľa Súdneho dvora EÚ by už v tejto fáze vlády mali brať novú legislatívu vážne a nekonať proti nej.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Mám v rukách zákon, ktorý je na začiatku svojho pôsobenia, a chcem apelovať aj prostredníctvom médií, aby sa na Slovensku toto nestalo. V každej krajine by mali fungovať nezávislé komerčné médiá, aby bola zaistená pluralita, ale v každej krajine by malo fungovať aj to, čomu hovorím národné mediálne striebro. Niečo, na čo politika nemá dosah, čo je vysoko profesionálne a nezávislé a že to nebude stranícka propaganda,“ opísala situáciu.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Gašpo
Domov
Zdieľať
Diskusia