Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
1. júla 2024 o 9:26
Čas čítania 0:53

Vo Francúzsku zvíťazila krajná pravica. Macronova strana sa v prvom kole prepadla na tretie miesto

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: V prvom kole parlamentných volieb vedie Národné združenie.

  • Francúzska krajne pravicová strana Národné združenie vedie v prvom kole nedeľňajších predčasných parlamentných volieb so ziskom približne 34 % hlasov.
  • Ľavicová koalícia Nový ľudový front sa umiestnila na druhom mieste s približne 29 percentami, tretie miesto predbežne patrí centristickému bloku prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý podporilo 20,5 % až 23 % voličov.
  • Národné združenie by mohlo so svojimi spojencami získať v dolnej komore parlamentu 260 až 310 kresiel, tvrdí prieskumná spoločnosť Elabe. Ipsos predpovedá 230 až 280 mandátov.

Prečo je to dôležité: Francúzsko je jedným z kľúčových členov Európskej únie. Víťazstvo krajnej pravice, ktorá často zastáva euroskeptické postoje, môže ovplyvniť budúcnosť európskej integrácie a politiku EÚ.

Citát: „Úprimne ďakujeme voličom a vítame tento výsledok ako prvý krok k zmene politiky a ako prejav dôvery, ktorý nás ctí a zaväzuje. Nič však ešte nie je vyhraté, rozhodujúce bude druhé kolo,“ povedala krajne pravicová líderka Marine Le Penová. 

Širší kontext: Na získanie absolútnej väčšiny v Národnom zhromaždení je potrebných 289 kresiel. Výsledky hlasovania s vysokou účasťou, ktoré sú v súlade s predvolebnými prieskumami, priniesli len málo jasných informácií o tom, či protiimigračná a euroskeptická strana RN bude schopná zostaviť vládu spolu s proeurópskym Macronom.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Pred druhým kolom volieb krajinu čaká týždeň politického vyjednávania. Konečný výsledok bude závisieť od toho, ako sa strany rozhodnú spojiť svoje sily v každom z 577 volebných obvodov. Vo Francúzsku je viac než 49 miliónov oprávnených voličov.

le penová
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia