Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
3. júla 2024 o 9:42
Čas čítania 0:51

Svitá nádej v liečbe rakoviny: vedci inovatívne pokročili vo výskume, po novom využívajú nanorobotov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Vedci vyvinuli nanorobotov, ktorí v tele zabíjajú rakovinové bunky

  • Vedcom z Institut Karolinska vo Švédsku sa podarilo vyvinúť nanorobotov, ktorí v tele zabíjajú rakovinové bunky.  

  • Výskum zatiaľ vykonávajú na myšiach, pri ktorých sa im podarilo zastaviť šírenie nádorov bez toho, aby nanoroboty poškodili okolité zdravé tkanivo.

  • Pred tým, ako budú výskumníci novú metódu testovať na ľuďoch, musia zistiť, aké má vedľajšie účinky. 

Prečo je to dôležité: Výskum môže prinášať nádej na účinnejšiu a menej toxickú liečbu rakoviny. To môže mať v budúcnosti zásadný vplyv na zdravotnú starostlivosť a kvalitu života pacientov. 

Citát: „Teraz musíme preskúmať, či táto metóda funguje aj na pokročilejších modeloch rakoviny, ktoré viac zodpovedajú skutočnému ľudskému ochoreniu. Než bude možné túto metódu testovať na ľuďoch, musíme takisto zistiť, aké má vedľajšie účinky,“ uviedol jeden zo spoluautorov štúdie Yang Wang.

Širší kontext: Vedci vyvinuli štruktúry s peptidmi usporiadanými do šesťuholníkového vzoru, ktoré dokážu na povrchu buniek usporiadať receptory smrti vedúce k úmrtiu buniek. Na vyriešenie problému nevyberavého zabíjania buniek ukryli tieto štruktúry do DNA nanoštruktúry, ktorá sa aktivuje iba v kyslom mikroprostredí rakovinových buniek.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Vedci plánujú preskúmať možnosť cieleného zamerania nanorobotov na konkrétne typy rakoviny pridaním proteínov alebo peptidov, čo by mohlo viesť k účinnejšej a menej toxickej liečbe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia