Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
13. júla 2024 o 11:20
Čas čítania 0:36

WHO varuje pred opičími kiahňami. Obáva sa nového smrteľnejšieho kmeňa vírusu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Opičie kiahne sú stále globálnou hrozbou.

  • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok upozornila, že opičie kiahne sú aj naďalej celosvetovou hrozbou.
  • Osobitné obavy podľa nej vyvoláva nový, smrteľnejší kmeň vírusu, ktorý sa od septembra minulého roka šíri v Konžskej demokratickej republike.
  • Nový kmeň je však zmutovaná verzia pôvodného kmeňa a šíri sa z človeka na človeka aj pri heterosexuálnom styku, čo vyvoláva obavy zo širšieho prepuknutia nákazy.

Prečo je to dôležité: Tento kmeň v Kongu tento rok doteraz spôsobil viac ako 11-tisíc identifikovaných nákaz a 445 úmrtí, mnohé obete boli deti. WHO uviedla, že len za posledný mesiac dostala hlásenia o prípadoch z 26 krajín sveta.

Širší kontext: Vírus opičích kiahní vedci identifikovali v 70. rokoch minulého storočia. Donedávna boli prípady opičích kiahní obmedzené na strednú a západnú Afriku, pričom sa prenášali najmä zo zvierat. V roku 2022 vypukla celosvetová epidémia, choroba sa šírila predovšetkým medzi mužmi.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

25. augusta 2022 o 11:59 Čas čítania 0:46 Talian sa na dovolenke nakazil koronavírusom, opičími kiahňami a HIV súčasne. Priznal, že mal nechránený sex Talian sa na dovolenke nakazil koronavírusom, opičími kiahňami a HIV súčasne. Priznal, že mal nechránený sex
23. júla 2022 o 17:45 Čas čítania 0:52 WHO vyhlásila pre šírenie opičích kiahní stav globálnej zdravotnej núdze. Celosvetovo sa vírusom nakazilo vyše 16 000 ľudí WHO vyhlásila pre šírenie opičích kiahní stav globálnej zdravotnej núdze. Celosvetovo sa vírusom nakazilo vyše 16 000 ľudí
26. mája 2022 o 15:18 Čas čítania 0:54 Hlavný hygienik Mikas: Pre opičie kiahne nie je dôvod na paniku. V najbližšom období môžeme očakávať prípady aj na Slovensku Hlavný hygienik Mikas: Pre opičie kiahne nie je dôvod na paniku. V najbližšom období môžeme očakávať prípady aj na Slovensku
Domov
Zdieľať
Diskusia